Kuvajtski sud osudio bračni par na smrt zbog ubistva filipinske služavke

Radiosarajevo.ba
Kuvajtski sud osudio bračni par na smrt zbog ubistva filipinske služavke
Philippinestrends / Demafelis i bračni par Assaf

Libanac i njegova supruga Sirijka osuđeni su u odsustvu zbog ubistva filipinske služavke. Tijelo Joanne Demafelis bačeno je u zamrzivač u njihovom napuštenom stanu, a pronađeno je u februaru, nakon više od godinu poslije ubistva.

Smrt je izazvala diplomatsku krizu između Kuvajta i Filipina, tako da je ovaj zločin vodio je do zabrane putovanja i rada Filipinaca u Kuvajtu. Nakon što je Interpol pokrenuo međunarodnu potragu, bračni par je u februaru uhapšen u Siriji.

Nader Essam Assaf je predat vlastima u Libanu, koje sada, prema navodima BBC-a, razmatraju kuvajtski zahtjev za njegovo izručenje. Naderova supruga Mona je u pritvoru u Damasku.

Vlasti u Filipinima navode da su olakšale povratak preko 1.000 filipinskih radnika koji su pogođeni nekim nepravednim radnim ponašanjem.

U mnogim zaljevskim zemljama, radnici migranti dobijaju vize pod kontroverznim sponzorskim sistemom poznatim kao "kafala", sistemom gdje strani radnik bez "jamstva"ne može doputovati, ni otputovati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije