Kubanska vakcina ulazi u treću fazu ispitivanja

0
Radiosarajevo.ba
Kubanska vakcina ulazi u treću fazu ispitivanja
Foto: EPA-EFE / Kubanska vakcina

Iscrpljujuće sankcije i loša ekonomska situacija nisu spriječile Kubu da postane mogući kandidat u trci za vakcinu protiv COVID-19, koja trenutno ulazi u treću fazu ispitivanja.

Castellanos Santos, vanredni profesor na državnom naučnom institutu, optimističan je u pogledu koraka koje je njegova zemlja postigla u ispitivanjima prema radnoj vakcini protiv COVID-19, prenosi portal TRT World.

Dok se latinoamerički teškaši Brazil i Meksiko nadmeću za ponude zapadnih, kineskih i ruskih farmaceutskih kompanija, Kuba ima u planu četiri potencijalne vakcine, navodi se u tekstu.

 Cuban doctor Gisela Gonzalez  - undefined

Foto: EPA-EFE: Cuban doctor Gisela Gonzalez

Državni institut za vakcine Finli (IFV), koji podržava Vlada, proizveo je vakcinu koja trenutno ulazi u fazu 3 ispitivanja.

"Suveren 02“, kako se naziva jedna od vakcina, aludira na to šta znači za ovu malu ostrvsku državu postizanje značajne radne vakcine s obzirom na pokušaj susjedne supersile, SAD, da ekonomski osakati zemlju tokom posljednjih šest decenija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije