Kriza oko Brexita: Johnson izgubio većinu u parlamentu

Anadolija
Kriza oko Brexita: Johnson izgubio većinu u parlamentu

Britanski premijer Boris Johnson izgubio je većinu u parlamentu nakon što je zastupnik konzervativaca Philip Lee prešao u redove Liberalnih demokrata.

Konzervativni britanski zastupnik Lee prebjegao je u redove opozicionih Liberalnih demokrata uoči obračuna u parlamentu između konzervativne vlade Borisa Johnsona i pobunjenih konzervativaca.

Oni se, zajedno s opozicijom, protive Brexitu bez dogovora.

Zastupnik Lee je sjeo u redove opozicije dok se premijer Johnson obraćao parlamentu.

Njegovo napuštanje vladajuće stranke moglo bi imati dramatične posljedice jer su vladajući i do sada imali većinu od samo jednog zastupnika.

“Nakon dugog razmišljanja, došao sam do zaključka da više nije moguće da služim najboljim interesima zemlje kao zastupnik Konzervativne partije u parlamentu”, napisao je Lee u pismu koje je poslao premijeru.

Johnson je pak, u govoru pred parlamentom, kazao zastupnicima da i dalje podržava ispregovarani Brexit.

Johnson je od dolaska na premijersku funkciju u više navrata kazao da će se Brexit dogoditi 31. oktobra, bez obzira hoće li biti odobren sporazum između Velike Britanije i Europske unije.

Britanska opozicija trenutno vodi pregovore kako bi spriječili Brexit bez sporazuma, a cilj opozicije je i odgađanje Brexita i raspisivanje prijevremenih izbora u toj zemlji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije