Kraj dana u Parizu: 150 uhapšenih, jedna osoba povrijeđena, suzavci, kamenje

Anadolija
Kraj dana u Parizu: 150 uhapšenih, jedna osoba povrijeđena, suzavci, kamenje
Prema posljednjim informacijama, tokom današnjih protesta "žutih prsluka" u glavnom gradu Francuske privedeno je oko 150 ljudi. Na subotnjim petim protestima zaredom u Parizu se okupilo na hiljade ljudi.

U centru Pariza na više lokacija je ponovo došlo do sukoba demonstranata takozvanih "žutih prsluka" i policije, koja je koristila suzavac kako bi rastjerala masu, koja je pokušavala da probije kordone sigurnosnih snaga. 

Demonstranti su bacali kamenje na pripadnike snaga sigurnosti, koji su potom uzvratili korištenjem suzavca. U sukobima jedna osoba je povrijeđena u predjelu glave, te je hitno prebačena u bolnicu.

Sukobi su najprije izbili u bočnoj ulici u blizini avenije Champs-Elysees u subotu ujutro. 

Pokret "žuti prsluci", koji nose ime po sigurnosnim fluoroscentnim prslucima, koje u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj, održava proteste petu subotu za redom. Proteste su počeli sredinom novembra protiv najavljenog povećanja poreza na gorivo. 

Širom zemlje raspoređeno je 89.000 policajaca, dok je u Parizu danas bilo raspoređeno oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila, nakon što su i prethodnih subota protesti prerasli u nasilje. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije