Kouchner: Dodik je demagog s opasnom retorikom

Radiosarajevo.ba
Kouchner: Dodik je demagog s opasnom retorikom

Bernard Kouchner je bivši francuski ministar vanjskih poslova u vladi Nicolasa Sarkozyja, a 2010. godine ga je Jerusalem Post proglasio 15. najutjecajnijim Jevrejom na svijetu.

Humanitarna organizacija koja pruža medicinsku pomoć žrtvama oružanih sukoba čiji je suosnivač, Ljekari bez granica, 1999. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir.

U intervjuu za Al Jazeeru Balkans, govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u regiji.

"Bosna i Hercegovina je daleko iza u procesu pristupanja EU. Vlada u Sarajevu još uvijek nije dostavila odgovore na Upitnik Evropske komisije. Dok ona to ne uradi, Komisija neće moći početi razmatrati mogućnost aplikacije za članstvo, izjavio je Kouchner.

Prokomentirao je i politiku predsjednika RS-a Milorada Dodika. 

"Dodik je demagog koji flertuje s opasnom i zapaljivom retorikom, koja bi mogla napraviti polazno mjesto za izazivanje nestabilnosti u regiji", izjavio je Kouchner.

Govorio je i o tome da će 2018. biti važna godina za zemlje Zapadnog Balkana.

"Bugarska sada predsjedava Vijećem EU-a i ta zemlja je za prioritet njenog programa postavila rad na pristupnoj perspektivi zemalja regije EU. Evropska komisija će u februaru objaviti strategiju za Zapadni Balkan, a Bugarska će u maju biti domaćin konferencije zemalja regije - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo. Naravno, ne trebamo očekivati da će sve zemlje koje žele pristupiti EU napredovati istom brzinom. Na zemljama je da odluče koliko su se spremne založiti da bi napredovale i koliko brzo mogu predstaviti svoj uspjeh. Lično želim da Vijeće EU-a ovog proljeća barem izglasa otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom, koja je pokazala političku volju da se pridruži Unij", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije