Koruška protiv Bleiburga: Traže od Kurza da zabrani okupljanje ustaša

Radiosarajevo.ba
Koruška protiv Bleiburga: Traže od Kurza da zabrani okupljanje ustaša
Foto: Arhiv / Ilustracija

Koruški župan Peter Kajser poslao je kancelaru Sebastianu Kurzu pismo u kojem apeluje da se zaštiti “međunarodna reputacija Austrije”, koju bi događaji na Lojbaškom polju kod Blajburga 18. maja mogli narušiti, te da savezna tijela primijene zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju, piše danas “Večernji list”.

Pokrajinska vlada Koruške juče je prihvatila rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako “lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo” zbog nereda koji se očekuju na komemoraciji pripadnicima ustaških snaga poginulim na kraju Drugog svjetskog rata.

Naime, već su zakazana četiri protestna skupa protiv hrvatske komemoracije, piše “Večernji list”.

Nadalje, Grad Bleiburg upozorava, a savezna država se slaže, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaji na Bleiburgu “mogli još urušiti reputaciju Bleiburga, Koruške i Austrije”.

U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima već protiv “zloupotrebe događaja od ekstremističkih (desničarskih) grupa”.

Blajburšku rezoluciju župan Peter Kajser prosledio je u Beč kancelaru, zatraživši podršku federalnih tijela, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova, jer se “samo primenom Zakona o okupljanju može sprečiti okupljanje pristalica ustaškog režima i drugih desničarskih grupa u Blajburgu 18. maja”.

"Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravna ovlaštenja u tom kontekstu", rekao je juče Kajser.

On je istakao da se s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužioci koji bi odmah reagovali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije