Kontra SAD-a: Rusija objavila da je spremna za rat na svim poljima

Radiosarajevo.ba
Kontra SAD-a: Rusija objavila da je spremna za rat na svim poljima
Foto: Sputnjik / Ilustracija
Rusija je najavila širenje svojih vojnih sposobnosti na najmanje dva nova polja, tako da odsad računaju na to da mogu parirati Zapadu u pet ratnih formata.

Objavili su i svoje viđenje načina na koje Zapad predvođen SAD-om može zadržati prednost pred ostatkom svijeta.

Rusija kao interesna strana potencijalnim vojnim sukobima s tehnološki visokorazvijenim neprijateljem odsad može voditi borbene operacije na dva nova polja.

Ruski general pukovnik Sergej Rudskoj, šef Direktorata glavnih operacija generalskog zbora ruske vojske, istaknuo je da se "pristup ruske vojske vojnim operacijama promijenio, s pojavom novih formi i metoda stvaranja vojnih kapaciteta i rasporeda vojnih snaga", prenosi Pravda.

Rusija će tako odsad moći voditi rat kroz pet elemenata: na kopnu, u zraku, na moru, u svemiru te u virtualnom prostoru. S obzirom na to da je priroda modernih ratova postala raznolika, s njom se proširio i opseg ciljeva u svakom od navedenih elemenata ratovanja, istaknuo je Rudskoj.

Moderni sistem međunarodnih odnosa nalazi se u stanju haosa te time postaje krajnje nepredvidiv, a u dokumentu koji je ruska vojska izradila procjenjuju se i najvažniji uslovi i ciljevi koje SAD i Zapad moraju ostvariti kako bi zadržali dominantnu poziciju i status quo.

Prvi je da očuvaju vojno-političku koaliciju Zapada, zajedno s njezinim sistemom vrijednosti. Drugi je uslov da uspješno konsolidiraju postojeću tehnološku te posebno vojnu superiornost Zapada nad svim drugima. Treći i konačni uslov jest da uspješno spriječe stvaranje novih koalicija drugih zemalja koje bi dovelo do stabilizacije vojno-političkih odnosa na globalnom i regionalnom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije