Kongres: Zahvaljujući policajcu spriječena velika tragedija

1
Radiosarajevo.ba
Kongres: Zahvaljujući policajcu spriječena velika tragedija
Foto: Prtscr/Twitter / Policajac se suočio s izgrednicima

Video koji je tokom juriša pristaša predsjednika Sjedinjenih Američkih Država na odlasku Donald Trumpa na Kongres SAD-a snimio novinar portala The Huffington Post Igor Bobić vjerovatno najbolje svjedoči o prirodi sukoba koji zgrozio dobar dio svijeta.

Na snimci se, naime, može vidjeti sučeljavanje afroameričkog policajca i grupe većinom bijelih izgrednika koji su toga dana, 6. januara 2021. godine, upali u zgradu Kongresa ne bi li pokušali osporiti ishod prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u SAD-u na kojima je Joe Biden pobijedio Trumpa, piše The Washington Post, a prenosi jutarnji.hr

Snimka je vrlo brzo obišla društvene mreže, a afroamerički policajac proglašen je herojem jer je 85 sekundi bez upotrebe nasilja ili smrtonosne sile odolijevao jurišnicima koji su mu se konstantno približavali.

Policajac se tokom tog napetoga sukoba dva puta povlačio uz stepenice, no stručnjaci kažu da se nije zapravo povlačio već da je razularenu rulju odvlačio od dvorane u kojoj inače zasjeda Senat, tada prepune senatora koje su štitili naoružani policajci, među kojima je bio i jedan s poluautomatskim oružjem.

Policijska uprava Kapitola nije obznanila identitet policajca, no tri su njegova prijatelja rekla The Washington Postu da je riječ o Eugeneu Goodmanu iz savezne države Maryland.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije