Kongres potvrdio: Trump je i zvanično postao novi predsjednik SAD-a

Tanjug
Kongres potvrdio: Trump je i zvanično postao novi predsjednik SAD-a
EPA / Donald Trump
Na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koja je u Washingtonu održana danas, ozvaničeno je proglašenje Donalda Trumpa za novog predsjednika.

Usvajanjem glasova Elektorskog kolegijuma Kongres je potvrdio da će SAD u naredne četiri godine predvoditi kontroverzni Trump, a potvrđen je i izbor Mikea Pensea za potpredsjednika SAD-a.

Tokom današnjeg brojanja glasova u Kongresu demokrate su iznijele mnoštvo primjedbi, ali one nisu prihvaćene, te je time ozvaničen rezultat glasanja 538 elektora, po kojem je Trump osvojio 304 glasa elektora. To ga je dovelo do pobjede nad 227 elektorskih glasova Hillary Clinton, iako je ona osvojila gotovo tri miliona glasova građana više.

Novoizabrani predsjednik i potpredsjednik SAD-a bit će inaugurirani za dvije sedmice, kada će položiti i svečanu zakletvu na velikoj ceremoniji koja se sprema u Washingtonu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije