Koncentracioni logori širom zemlje: Kina briše dokumenta o zatvaranju muslimana

Radiosarajevo.ba
Koncentracioni logori širom zemlje: Kina briše dokumenta o zatvaranju muslimana
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Kina provodi teror nad Ujgurima

Kineska vlada briše i uništava dokumente nakon što su povjerljive informacije o zatvaranju Ujgura i drugih muslimanskih manjina u kampove.

Svjetski mediji tvrde da zvaničnici regije Xinjiang povećavaju kontrolu na protok informacija unutar vlade, a također su održani i brojni sastanci kako bi se spriječilo odavanje povjerljivih informacija.

Svi sastanci uslijedili su nakon što je New York Times objavio razgovore između visokopozicioniranih članova Vlade u provinciji Xianjiang, uključujući i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

U proteklim godinama Kineska vlada zatvorila je oko milion Ujgura u kampove, odvajajući ih od porodice.

Kineska vlada sada se trudi svim silama da spriječi daljnje širenje informacija o zatvaranju Ujgura, pa čak i onih koji su bili u kampovima prije nekoliko godina.

Jedan od bivših zatvorenika ispričao je Independentu da ga je bivša supruga nazvala kazavši kako su joj policajci došli na vrata, tražeći papire o njegovom puštanju iz zatvora.

Peking negira da Ujgure zatvara u koncentracione logore, te ih naziva "školama".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije