Kompanija upozorila roditelje: Umrlo nekoliko djece zbog popularnih ljulja za bebe

Radiosarajevo.ba
Kompanija upozorila roditelje: Umrlo nekoliko djece zbog popularnih ljulja za bebe
Foto: Pixabay / Ilustracija

Najmanje desetero djece je umrlo zbog korištenja popularnih ljulja za bebe, a sam je proizvođač odlučio poslati uznemirujuće upozorenje roditeljima.

Roditelji si često pokušavaju olakšati situaciju korištenjem brojnih baby gadgeta, ali zaboravljaju na opasnosti koje ponekad vrebaju. Naime, tvrtka Fisher-Price i Komisija za zaštitu potrošača izdali su upozorenje roditeljima i porodicama da prestanu koristiti dječije njihaljke Rock'n Play nakon što se dogodilo minimalno 10 smrtnih slučajeva povezanih s njihovim korištenjem.

Kako se navodi u saopćenju, smrtni slučajevi su se dogodili u periodu od 2015. godine i to nakon što su se nesretna djeca preokrenula s leđa na trbuh ili na stranu dok su bila zavezana. Svih desetero stradalih dojenčadi bilo je starije od tri mjeseca.

Kupcima ovog proizvoda preporučili su da ga prestanu koristiti kada dijete napuni tri mjeseca ili čim se bude moglo prevrtati.

"Prijavljene smrti pokazuju da neki potrošači koriste proizvod i onda kada su bebe sposobne za valjanje, ali i bez korištenja vezanja u tri točke", stoji u saopćenju koje je kompanija izdala, prenosi Index.

"Fisher-Price i svaki od naših zaposlenika ozbiljno shvaćaju odgovornost da budemo dio vaše porodice", istaknuo je Chuck Scothon, generalni direktor kompanije Fisher-Price koji je svjestan kako su, kako kaže, "smrti ove djece nezamisliva tragedija".

Ipak, iz kompanije su istaknuli kako njihov proizvod zadovoljava sve sigurnosne standarde ako se koristi u skladu s uputama, a stručnjaci su iskoristili priliku da podsjete roditelje da nikada ne ostavljaju dojenčad bez nadzora s dekama, jastucima ili plišanim igračkama te da ih uvijek stavljaju spavati na leđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije