Koji su se simboli i koja imena nalazili na oružju teroriste s Novog Zelanda

Srna/Radiosarajevo.ba
Koji su se simboli i koja imena nalazili na oružju teroriste s Novog Zelanda
PrtScr / Imena koje je terorista napisao na oružju

Na oružju australijskog teroriste Brentona Tarranta, koji je u gradu Christchurch na Novom Zelandu ubio najmanje 49 ljudi, nalazi se i amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen", čiji su pripadnici vršili zločine u Bosni i Hercegovini i Srbiji tokom Drugog svjetskog rata.

Među brojnim natpisima na više jezika i crtežima je i takozvana "Odal runa", znak u obliku romba, koju su pripadnici ove divizije nosili na uniformi.

Terorista je nosio i amblem "Crno sunce". Crno sunce (njem. Schwarze Sonne), također ponekad nazivano Sunčev kolut (njem. Sonnenrad ) je simbol okultnog značenja, a osnova simbola je "sunčev krug" koji je oslikan na podu "Obergruppenführer" dvorane u dvorcu Wewelsburg u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji je prije i tokom Drugog svetskog rata bio jedno od najznačajnijih mjesta za Schutzstaffel (ili SS - paravojna organizacija koja je bila glavni dio Nacionalsocijalističke partije u Nemačkoj) Heinricha Himmlera. Danas ga često koriste i okultne grupe vezane za njemački neo-poganski pokret, ali i satanisti.

Na oružju su navedene mnoge bitke i ličnosti koje su se tokom historije borile protiv prodora Turaka u Evropu. Tu su i imena Bajo Pivljanin, Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar i Miloš Obilić. 

Bajo Pivljanin (1630-1687) - hajdučki harambaša s Pive
Miloš Obilić - junak iz srpske epske poezije koji je, prema predaji, ubio osmanskog sultana Murata I. u Bici na Kosovskom polju, 1389. godine. Ipak, ne postoje pouzdani naučni dokazi da je uopće postojao.
Marko Miljanov Popović (1833 - 1901) - crnogorski narodni književnik, vojvoda iz plemena Kuči.
Stefan Lazar - srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389) koji je poginuo u boju s Turcima na Kosovskom Polju. 

Još jedno od imena koje je terorista napisao na svom oružju je i Šerban Kantakuzin. U pitanju je vlaški knez (1640 - 1688), koji je sarađivao s rumunskim knezom srpskog porijekla Đorđem Brankovićem.

Na oružju su ispisana i sljedeća imena: Dmitri Senjavin, Edvard Kodrington, Marko Antonio Bragadin i Ernest Ridger fon Štarhemberg.

Edvard Kodrington (1770 - 1851), bio je britanski admiral koji je učestvovao u trafalgarskoj bici i bici kod Navarina.
Marko Antonio Bragadin (1523 - 1571) bio je mletački advokat i vojskovođa.
Grof Ernst Ridger fon Štarhemberg (1638 - 1701) je bio general carske austrougarske vojske za vrijeme ratova Austrije sa Turcima.

Sve ove ličnosti spaja jedno - u jednom periodu svojih života borili su se protiv turske otomanske vojske. Mada su pojedini s Turcima jedno vrijeme i sarađivali, poput Šarbana Kantakuzina, koji je s velikim vezirom Kara Mustafa-pašom opsjedao Beč 1683. godine.

U terorističkom napadu na džamije na Novom Zelandu ubijeno je najmanje 49 osoba, a Brenton Tarrant tereti se za ubistvo. Uhapšene su, navodno, još tri osobe.

Napadi su izvedeni u džamijama El Nur i Linvud.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije