Ko je čovjek s rogovima, najupečatljivija figura među Trumpovim pristalicama

8
Radiosarajevo.ba
Ko je čovjek s rogovima, najupečatljivija figura među Trumpovim pristalicama
Foto: EPA-EFE / Haos u Washingtonu i Capitolu

Jedan od lidera QAnon zajednice iz Arizone Jake Agnelli najupečatljivija je figura nasilnog upada pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kongres.

Pripadnici ove zajednice vjeruju da predsjednik Trump vodi tajni rat protiv moćnog sotonističkog pedofilskog lanca i protiv ljudi-guštera, koji u stvari upravljaju svijetom. Mjesecima su ponavljali da je Trump pobijedio na izborima, ali je pokraden, pa je logično da su sudjelovali u pokušaju puča u srijedu. 

Ko je jake Agnelli? Riječ je o slabo poznatom i ne baš uspješnom pjevaču i glumcu iz Arizone. Znan još i kao Q Šaman, Jake Agnelli lider je tog konspiracijskog pokreta kojeg je FBI stavio na popis potencijalno opasnih organizacija, ali Donald Trump rado i često dijeli njihove objave, pune nevjerojatnih teorija zavjere.

Gol do pojasa, lica obojenog u crveno, bijelo i plavo, s vikinškim pokrivalom na glavi od životinjske kože i rogova, Angeli je u proteklih godinu dana postao upečatljiva figura ovog pokreta nastalog na teorijama urote, prenosi Jutarnji list.

Lik s bizonovim rogovima na glavi pravio je u srijedu selfije po Capitolu i marširao kroz prostore Kongresa s megafonom. QAnon je, kako piše Faktograf, izvedenica od Q Anonymous, dakle u doslovnom prijevodu anonimni Q. Facebook i druge društvene mreže zabranjuju hiljade njihovih stranica sa sumanutim izmišljotinama, ali Trump ih podržava i njihovi kandidati pobjeđuju na izbornim listama. 

Sljedbenici QAnona odigrali su značajnu ulogu u protestima "Zaustavite krađu" u posljednja dva mjeseca od pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. U srijedu su mnogi QAnonovci slavili opsadu Capitola kao "prvi korak" u nekoj vrsti građanskog rata.

"Q Shaman" jedan je od brojnih likova u živopisnom svijetu QAnona čija djela inspiriraju i utječu na druge, pa slabo poznati glumac iz Arizone unutar pokreta uživa znatnu popularnost. U srijedu popodne on je uzeo mikrofon izvan zgrade Capitola i pozvao ljude da se raziđu", prenio je New York Times.

Dio mladosti proveo je pokušavajući se probiti kao glumac, a potom i pjevač, ali u tome nije bio uspješan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije