Kineski ambasador u UN-u poručio SAD-u: Ako želite borbu, onda ćemo se boriti

Hina
Kineski ambasador u UN-u poručio SAD-u: Ako želite borbu, onda ćemo se boriti
Foto: Industry Week / Ilustracija

Ako se želite boriti, onda ćemo se boriti - poručio je novi kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Zhang Jun govoreći o trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će sljedeći mjesec uvesti 10 posto carina na 300 milijardi dolara uvoza iz Kine, što je dodatno zaoštrilo trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije.

"Stav Kine je jasan"

Zhang je Trumpov potez prozvao iracionalnim i neodgovornim i pozvao Sjedinjene Američke Države da se vrati na pravi put.

"Stav Kine je iznimno jasan. Ako Sjedinjene Američke Države želi razgovarati, onda ćemo razgovarati. Ako se želi boriti, onda ćemo se boriti. Mi ćemo definitivno poduzeti sve potrebne protumjere kako bismo zaštitili svoja temeljna prava", kazao je novi ambasador.

Zhang je prije prošlosedmičnog preuzimanja funkcije u Ujedinjenim nacijama bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

U razgovoru s novinarima u sjedištu Ujedinjenih nacija Zhang je kazao i kako je teško predvidjeti hoće li kinesko-američki trgovinski odnosi štetiti i saradnji dviju država po pitanju Sjeverne Koreje.

"Teško je zamisliti da s jedne strane tražite saradnju, a s druge strane štetite interesima svog partnera", rekao je.

Sjeverna Koreja je ključan igrač

Kina je susjedna država i saveznica Sjeverne Koreje, a njezino pristajanje i provedba međunarodnih sankcija za Pjongjang zbog nuklearnog i balističkog programa su ključni.

Otkako su se Trump i Kim Jong-un prvi put susreli prije godinu dana, Kina je signalizirala da bi Sjeverna Koreja trebala na neki način biti nagrađena zbog pristajanja na razgovor o denuklearizaciji.

"Ne možete jednostavno tražiti od Sjeverne Koreje da učini što je više moguće dok ostavljate sankcije protiv te države na snazi. To definitivno ne pomaže", rekao je Zhang i zaključio kako se te mjere trebaju ukinuti "u pogodno vrijeme".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije