Kineska policija razotkrila bandu koja je pravila lažne "Lego" kockice

Srna
Kineska policija razotkrila bandu koja je pravila lažne "Lego" kockice
Foto: Sky News / Kineska policija objavila slike lažnih "Lego" pakovanja

Kineska policija razotkrila je bandu koja je proizvodila i prodavala krivotvorene „Lego“ kockice, čija je vrijednost na tržištu premašila 26 miliona eura.

Uhapšene su četiri osobe i zaplijenjeno je više od 630.000 gotovih proizvoda kada je policija upala u radionicu igračaka u gradu Šenžen na jugu Kine, u kome su se proizvodile lažne "Lego" kockice, javlja BBC.

Igračke, uključujući imitaciju seta "Zvjezdane staze", kopirane su sa projektnih planova "Lega". Lažni proizvodi odnose se i na "Lego film dva", ali pod imenom "Lepin kocke dva".

Policija je saopćila da je u oktobru prošle godine u Šangaju utvrdila da su kockice firme "Lepin", koje su bile dostupne na tržištu, veoma slične "Lego" kockicama.

Kineske vlasti objavile su fotografije na kojima se vidi nevjerovatna sličnost kineskih i kockica čuvenog danskog giganta "Lega".

Ovaj lažni "Lego" prodavao se po znatno nižoj cijeni u odnosu na pravi "Lego".

"Lego" je prošle godine obilježio rast nakon prvog pada prodaje i profita 2017. godine. To je bio prvi pad profita u posljednjih 13 godina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije