Kim Jong-un: Trump je mentalno poremećen, platit će visoku cijenu

Radiosarajevo.ba
Kim Jong-un: Trump je mentalno poremećen, platit će visoku cijenu
Sjeverna Koreja razmotrit će mogućnost da protiv Sjedinjenih Država poduzme "najviši nivo oštrih protumjera u historiji" kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa "totalnim uništenjem", poručio je Kim Jong-un.

Sjevernokorejski čelnik rijetko objavljuje saopćenja za javnost, a u današnjem je javnom istupu poručio da je američki predsjednik "mentalno poremećen".

Izjave predsjednika Trumpa predstavljaju "najžešću objavu rata u historiju", ističe sjevernokorejski lider, konstatirajući da Trumpov govor u utorak u Ujedinjenim narodima potvrđuje da je sjevernokorejski nuklearni program "ispravan put", piše Index.hr.

Američki predsjednik nazvao je u utorak sjevernokorejskog lidera "čovjekom raketom" u samoubilačkoj misiji, a u četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Time je ipak prebacio naglasak s mogućih vojnih akcija na ekonomski pritisak.


Prema Trumpovu tumačenju, nova izvršna uredba predviđa dodatne ovlasti za poduzimanje mjera protiv kompanija i finansijskih institucija koje finansiraju i omogućuju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Te će mjere presjeći izvore prihoda kojima Sjeverna Koreja finansira razvoj "najsmrtonosnijeg oružja poznatog čovječanstvu", tvrdi Trump.

Upitan uoči sastanka s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima je li diplomacija još moguća, američki je predsjednik potvrdno kimnuo i odgovorio protupitanjem: "Zašto ne?".

U kontekstu eskalacije napetosti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je od čelnika da ne srljaju u rat a Južna Koreja, Rusija i Kina pozvale su na smirivanje napetosti.

"Njegove riječi... nisu me uplašile niti zaustavile već su me uvjerile da je put koji sam izabrao ispravan i da ga moram slijediti do samog kraja", ustvrdio je sjevernokorejski lider Kim Jong-un u saopćenju koje je objavila službena novinska agencija KCNA.

"Kao čovjek koji predstavlja Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i u ime dostojanstva i časti moje države i naroda kao i moje vlastito, natjerat ću čovjeka koji obnaša dužnost vrhovnog komandanta oružanih snaga SAD-a da plati visoku cijenu za svoj govor", poručio je sjevernokorejski lider.

Američki predsjednik suočit će se s "rezultatima koji će nadmašiti njegova očekivanja", kazao je Kim, ne precizirajući kakve mjere Sjeverna Koreja kani poduzeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije