Kim Jong-un organizira ceremoniju povodom zatvaranja nuklearnih poligona

Radiosarajevo.ba
Kim Jong-un organizira ceremoniju povodom zatvaranja nuklearnih poligona
Sjeverna Koreja priprema demontažu poligona za nuklearne pokuse, a na svečanost zatvaranja između 23. i 25. maja pozvat će strane novinare.

"Svečanost rastavljanja poligona predviđena je između 23. i 25. maja, ovisno o meteorološkim uslovima", objavila je državna agencija KCNA.

Prilikom historijskog međukorejskog summita 27. aprila, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un najavio je Seulu da će u maju zatvoriti svoj jedini poznati podzemni poligon za nuklearne pokuse Punggye-ri, blizu granice s Kinom.

Poligon je ukopan duboko ispod granitne planine visoke 2000 metara u Sjevernom Hamgyongu, pokrajini na sjeveroistoku zemlje koja graniči s Kinom.

Njegovo postojanje postalo je poznato u oktobru 2006. kada je izveden prvi sjevernokorejski nuklearni test, u vrijeme Kim Jong-ila, oca današnjeg predsjednika.

Rastavljanje Punggye-rija uključivat će zatrpavanje tunela pomoću eksploziva te rušenje zgrada u kojima su se provodila istraživanja, promatračkih platformi i stražarnica.

Na taj će događaj biti pozvani novinari iz Južne Koreje, Kine, SAD-a, Velike Britanije i Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije