Lideri Sjeverne i Južne Koreje dogovorili novo poglavlje: Nema više rata

Radiosarajevo.ba
Lideri Sjeverne i Južne Koreje dogovorili novo poglavlje: Nema više rata

Susretom sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro počeo je historijski samit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

Naim, Kim Jong-un postao je u petak prvi sjevernokorejski vođa koji je zakoračio na tlo Južne Koreje prešavši vojnu liniju razdvajanja koja dijeli poluotok od kraja Korejskog rata 1953.
Na mjesto susreta Kim i Moon su stigli odvojeno u pratnji svojih saradnika i osiguranja, a nakon pozdrava oni su se pješice uputili crvenim tepihom prema trgu u selu Panmunjom okruženi počasnom gardom.

"Nadam se da će građani dviju zemalja moći uživati u miru i razvoju na Korejskom poluotoku bez straha od rata", rekao je Kim Jong-un.

Kim Jong-un nije govorio o denuklearizaciji nakon potpisivanja zajedničke Deklaracije, ali u njoj piše kako su obje strane svojim potpisom "potvrdile zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka", navodi CNN, koji ovaj historijski susret prati iz minute u minutu.

"Južna i Sjeverna Koreja dijele zajedničko stajalište o vrlo značajnim i presudnim mjerama koje je pokrenula Sjeverna Koreja, a tiču se denuklearizacije. Dogovoreno je kako će obje zemlje u tom smislu izvršiti preuzete uloge i odgovornosti. Obje zemlje pristale su aktivno tražiti podršku i saradnju međunarodne zajednice za denuklearizaciju Korejskog poluotoka", piše u deklaraciji.

Stojeći uz Moona u podnožju Kuće mira, Kim se obratio međunarodnim medijima. Izjavio je kako su narodi obje zemlje zauvijek ujedinjeni, da trebaju raditi i na ujedinjenju zemalja. „Nismo ljudi koji bi se trebali suprotstavljati jedni drugima, trebali bismo živjeti u jedinstvu", kazao je Kim, dodajući: "Dugo smo čekali da se dogodi ovaj trenutak, svi mi."

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije