Kim je lagao svijet: Satelitski snimci otkrili zastrašujuće aktivnosti Pjongjanga

Radiosarajevo.ba
 Kim je lagao svijet: Satelitski snimci otkrili zastrašujuće aktivnosti Pjongjanga
Twitter / Ilustracija
Unatoč Trumpovom hvalisanju oko svega što je postigao u pregovorima sa Sjevernom Korejom, radovi raketama i nuklearnom oružju nastavljeni su i nakon singapurskog summita

CNN javlja da je u posjedu novih satelitskih snimki koje otkrivaju da je Sjeverna Koreja značajno proširila svoju raketnu bazu smještenu u planinskom području u unutrašnjosti zemlje što je još jedan dokaz da diplomatski razgovori s SAD-om nisu napravili gotovo ništa po pitanju zaustavljanja u njegovom naumu da pokrene masovnu proizvodnju i pozicioniranje nuklearnih bojevih glava.

Ove satelitske snimke potvrđuju nastavak aktivnosti u raketnoj bazi koja je, sasvim očito, napredovala otkako su prije pet mjeseci počeli razgovori između Washingtona i Pjongjanga.

Stručnjaci s Instituta Middlebury u Montereyu tvrde i kako se svega 11 km od ove otprije poznate raketne baze izgradilo novo postrojenje o kojem do sad nisu imali nikakvih saznanja. Ostaje nejasno djeluju li stara baza i novo postrojenje zasebno ili su u nekakvom suodnosu.

“Radovi na prethodno nepoznatoj lokaciji su nastavljeni i nakon singapurskog summita između Trumpa i Kima. Štogod Kim rekao o svojim nastojanjima za denuklearizacijom, očito je da Sjeverna Koreja nastavlja s proizvodnjom nuklearnih bojevih glava”, rekao je Jeffrey Lewis, viši analitičar s Instituta Middlebury.

Iako su već ranije u sličnim situacijama rekli kako nisu iznenađeni razvojem događaja, američki visoki dužnosnici nisu davali komentare na ova nova saznanja.

“Vrlo pomno motrimo Sjevernu Koreju i nastavljamo s diplomatskim procesom. O obavještajnim poslovima nećemo govoriti”, rekao je za CNN glasnogovornik Pentagona, pukovnik Chris Logan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije