Kazanci: Izraelski divljački napadi sada su upereni na medijske kuće

Fena
Kazanci: Izraelski divljački napadi sada su upereni na medijske kuće
FOTO: Fena / Senol Kazanci

Generalni direktor Anadolu Agency  Senol Kazanci poručio je, nakon napada izraelske avijacije na zgradu s uredom te novinske agencije u pojasu Gaze, da je potpuno jasno da je Izrael za metu imao ured i uposlenike AA.

"Pravovremeno napuštanje objekta spasilo je živote naših kolega", istakao je Kazanci, podsjetivši na zračni napad izraelskih snaga u kojem je s pet projektila u potpunosti uništena zgrada u kojoj je bio i ured Anadolu Agency (AA).

"Izraelski divljački napadi na civile, žene, djecu i starce, promijenili su dimenziju i sada su upereni na medijske kuće, na medijske slobode i na pravo svijeta da bude informiran", istakao je Kazanci i dodao: "Napad na Anadolu Agency i njene uposlenike napad je na slobodne medije i na slobodu i pravo ljudi da budu informirani. Ovo nije prvi napad Izraela na medije i novinare u Palestini. Želimo da cijeli svijet zna da nas napadi neće zaustaviti. Anadolu Agency (AA) nastavlja izvještavati o agresiji Izraela i o pravičnom nastojanju Palestinaca da izbore svoja prava."

Kazanci je podsjetio i da su nedovoljne reakcije na ranije napade dijelom uzrokovale i ovaj posljednji 4. maja.

Rano jutros, palestinski zvaničnici navode kako je postignut dogovor s Izraelom oko prekida vatre i okončanja nedavnog vala nasilja u pojasu Gaze i na jugu Izraela, u kojem su poginula najmanje 24 Palestinaca i četverica Izraelaca.

"Dogovor o prekidu vatre počet će u ponedjeljak u 4.30 sati po lokalnom vremenu", kazao je za agenciju Reuters palestinski zvaničnik upoznat sa sporazumom.

Drugi palestinski zvaničnik je potvrdio kako je došlo do dogovora, kao i TV stanica koja pripada Hamasu, grupi koja upravlja Pojasom Gaze.

Još nema potvrde sa izraelske strane.

Izraelska vojska objavila je kako je više od 600 raketa i drugih projektila – od kojih je više od 150 presreo antiraketni sistem Željezna kupola – ispaljeno na južne izraelske gradove i sela od petka. Dodala je kako je napala približno 320 ciljeva u Gazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije