Kazahstanski protesti sve jači nakon smrti pet devojčica

Radiosarajevo.ba
Kazahstanski protesti sve jači nakon smrti pet devojčica
Foto: RSE / Privremeni spomenik za pet sestara u Astani

Kazahstan se još uvijek miri sa tragedijom koja se dogodila 4. februara, kada je petoro djece, iz iste porodice, poginulo dok su njihovi roditelji odrađivali noćnu smjenu, piše Radio Slobodna Europa.

Pet sestara, od jedne do trinaest godina, spavale su kad je požar brzo progutao njihovu malu, trošnu, jednospratnu kuću, koja nije imala savremen sistem za grijanje, ni protivpožarni alarm.

Djeca su podlegla plamenu nekoliko trenutaka nakon što su vatrogasci iz kvarta Sarijak u kazahstanskoj prijestonici Astana stigli na mjesto nesreće, navode vlasti. Međutim, njihova tragična sudbina udahnula je novi život protestima majki u Kazahstanu, koje optužuju vladu da ne čini dovoljno da podrži velike porodice.

Aktivistkinje, koje su prethodnih nedjelja organizovale proteste širom zemlje kako bi skrenule pažnju da država ne pruža dovoljno socijalne i finansijske podrške “majkama herojima”, podvlače da su okolnosti požara samo još jedan dokaz da se mora učiniti više.

Ova radnička porodica nije mogla priuštiti da plati čuvanje djece, a morala je da radi prekovremeno kako bi se izdržavala. To je, kažu demonstranti, primoralo roditelje djevojčica da rade i ostave djevojčice same te noći.

Unesrećeni roditelji nisu se javno obraćali, ali su njihove komšije rekle medijima da je porodica u više navrata tražila od gradskih vlasti da im se osigura državno stanovanje.

Kazahstan, država bogata prirodnim resursima, i dalje održava sistem socijalne zaštite iz sovjetskih vremena, uključujući državno stanovanje za porodice sa mnogo djece.

Ipak, vlasti u Astani insistiraju na tome da se porodica nikada nije prijavila za smheštaj.

Rok za odgovor

Vlasti u Kazahstanu najavile su da će do 15. februara odgovoriti na apele hiljada majki koje protestuju za socijalnu pravdu.

Zahtevi majki uključuju garantovano državno stanovanje za porodice sa mnogo dhece, popuste na mhesta u vrtićima i veće beneficije za odgoj djece.

U Kazahstanu, mnoge porodice godinama čekaju na državne stanove, a vlasti kažu da jednostavno nema dovoljno smještajnih kapaciteta za smještaj desetina hiljada ljudi koji imaju pravo na državno stanovanje.

Posljednji protestni skupovi održani su 11. februara, kada su se hiljade žena okupile u gradovima Aktoba i Karaganda kako bi podsjetile vlast na ono što same opisuju kao muke siromašnih u “bogatoj zemlji”.

Ministrica za socijalna pitanja Madina Abilkasimova kaže da su iz tragedije naučine lekcije - undefined

Ministrica za socijalna pitanja Madina Abilkasimova kaže da su iz tragedije naučine lekcije

Slična okupljanja organizovana su tokom vikenda u Astani, Almatiju, Šumkentu i drugim gradovima. Neki od demonstranata kažu da su došli iz malih gradova i udaljenih sela kako bi se sreli sa vlastima u većim provincijskim gradovima.

Prema riječima jedne demonstrantkinje iz Šumketa, Elmire Ašribekove , “ima mnogo drugih majki koje nisu mogle da dođu na okupljanje, jer nisu mogle da priušte trošak prevoza”.

Kunsulu Iskakova, demonstrantkinja u Astani, kaže da Kazahstan, sa prihodima koje ima od velikih prirodnih resursa, lako može da izdvoji novac da pomogne svojim građanima.

“Bogastvo zemlje pripada svakome od njenih 18 miliona ljudi…. Treba li da živimo u siromaštvu?”, rekla je ova majka šestoro djece.

“Tražimo od vlade da poveća mjesečne beneficije, tako da pokriju naše egzistencijalne troškove”, rekla je učesnica protesta u gradu Aktobe, Gulnar Tokabajeva, koja dolazi iz sela Žaroktel, oko 200kilometara od ovog provincijskog grada.

“Umjesto državnih medalja za majke sa mnogo djece, želimo odgovarajuće beneficije”, rekla je ova majka.

Nesreća na pomolu

Iako su protesti majki uzeli maha od incidenta sa požarom u Astani, okupljanja i žalbe inicijalno su počeli 2018. godine, kada su žene vratile svoja državna priznanja vlastima u znak protesta.

Privremeni spomenik za pet sestara u Astani - undefined

Privremeni spomenik za pet sestara u Astani

U Kazahstanu, žena koja odgaja najmanje četvoro djece, uključujući usvojenu djecu, smatra se majkom sa mnogo djece.

Žene koje odgajaju najmanje sedmoro djece dobijaju zlatnu medalju, Altin Alka, a one sa šestoro srebrnu, Kimis Alka.

Tzv. majke heroji – žene-nosioci medalja – također dobijaju cjeloživotne novčane beneficije u iznosu od 40 američkih dolara mjesečno. Osim toga, za njih postoje poreske olakšice, popusti i mjesečni dječiji dodatak.

Neki demonstranti u Astani kažu da se tragični incident, poput onog u Astani, može ponovo dogoditi bilo gdje, s obzirom na to da mnoge porodice žive u sličnim udžericama u kojima se griju šporetima na drva.

Za njih, tragedija u Astani bila je nesreća na pomolu, a dogodit će se ponovo ukoliko vlasti ne preduzmu korake da pomognu.

Pet sestara je spavalo kada je požar brzo progutao njihovu malu kuću - undefined

Pet sestara je spavalo kada je požar brzo progutao njihovu malu kuću

U odgovoru na česte javne kritike i zahtjeve da podnese ostavku, ministrica za socijalna pitanja Madina Abylkasymova rekla je da je njeno ministarsto naučilo lekciju iz tragedije.

Abilkasimova je 12. februara rekla novinarima da je formirana radna grupa za pitanje državnog stanovanja za velike porodice, kao i u cilju “prikupljanja zahtjeva i prijedloga” majki koje protestuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije