Katastrofu u Australiji izazvao čovjek: Požari su podmetnuti?

Radiosarajevo.ba
Katastrofu u Australiji izazvao čovjek: Požari su podmetnuti?
Foto: Privatni album / Vikendica okružena vatrom

Više od 180 ljudi uhapšeno je i optuženo za namjerno podmetanje požara od početka sezone požara u Australiji u kojima je smrtno stradalo više 25 ljudi, a uništeno oko 2.000 domova, penosi Dailymail.

Na južnoj obali Novog Južnog Velsa, gdje je umrlo najmanje devet osoba od početka katastrofe namjerno je podmetnuto čak 29 požara. Do sada su 24 osobe širom države optužene za namjerno podmetanje požara, dok je još 159 osoba optuženo ili opomenuto zbog manje teških požara.

Zašto Australijom hara vatrena apokalipsa i brutalna vrućina?

Kako se navodi tvrdnje o podmetanju požara već su postale političko ratište, pri čemu su se angažirali neki političari i komentatori koji tvrde da je utjecaj klimatskih promjena precjenjen.

Osvrćući se na hapšenja, liberalni zastupnik i skeptik prema klimatskim promjenama Craig Kelly rekao je za ABC News da „požar nije uzrokovan klimatskim promjenama“.

Kelly također je izazvao svađu na britanskoj televiziji nakon što je tvrdio da nema „veze“ između klimatskih promjena i požara, a zatim je meteorologinju Lauru Tobin nazvao „neznalicom“.

Todd Starnes, bivši voditelj konzervativnog talk-showa u SAD-u, također je iznio sličan argument.

„Ispada da - klimatske promjene nemaju nikakve veze s humanitarnom krizom koja se razvija dolje“, rekao je.

Naučnici ipak ne kažu da klimatske promjene izazivaju požare, ali vjeruju da pojačava uvjete potrebne za stvaranje vatrene oluje.

Fizičar Scott Menor rekao je da, čak i ako su svi požari podmetnuti, „klimatske promjene su napravile razliku između bacanja šibice u vodu i bacanja u benzin“.

Uz to, analiza dr. Timothyja Grahama sa Tehnološkog univerziteta u Queenslandu ukazuje da na Twitteru može postojati namjerna kampanja dezinformacija koja bi dovela u pitanje utjecaj klimatskih promjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije