Katastrofa u Genovi: Da li je mafija odgovorna za tragediju na mostu Morandi

J. M.
Katastrofa u Genovi: Da li je mafija odgovorna za tragediju na mostu Morandi
Nakon razarajućeg kolapsa mosta Morandi u Genovi, još je nejasno šta je uzrok teške nesreće koja je odnijela 42 života.

Zna se samo da je most sa četiri trake smatran "problematičnim" od kada je napravljen prije 51 godinu.

U italijanskim medijima mnogi podsjećaju da su kompanije koje kontrolira mafija decenijama infiltrirane u cementnu industriju i izgradnju italijanske infrastrukture. 

Ove kompanije pronalazile su "rupe" u ugovorima o izgradnji, neprofesionalno završavale radove i tako ostvarivale veliki ekstra-profit.

Zato je Franco Roberti, italijanski sudija koji je vodio ozbiljne procese protiv šefova mafije, prije dvije godine, nakon serije ozbiljnih potresa, pozvao da se kompanijama povezanim s mafijom zabrani pristup radovima na rekonstrukciji.

Tokom '90-ih godina prošlog vijeka, obavljeni su zahvati na rekonstrukciji Morandijevog mosta. No, s finansijskom krizom 2008. godine, investicije u infrastrukturu u Italiji počele su naglo opadati.

Katastrofa mosta upalila je alarm u Italiji. Prema "La Repubblici", rizičnim se smatra oko 300 mostova i tunela zbog zastarjele infrastrukture i neurednog održavanja.

Most u Genovi dužine 1,2 kilometara završen je 1967. godine, a eksperti smatraju da je životni vijek ovakvih objekata, uz periodnično održavanje, 100-tinjak godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije