Kandidat za predsjednika SAD-a: Ne bih bio prvi gay u Bijeloj kući

Radiosarajevo.ba
Kandidat za predsjednika SAD-a: Ne bih bio prvi gay u Bijeloj kući
Foto: EPA-EFE / Pete Buttigieg

Jedan od kandidata na predstojećim izborima za predsjednika SAD Pete Buttigieg (37) ne samo što bi mogao da postane najmlađi predsjednik u historiji te zemlje, već i prvi predsjednik koji je otvoreno priznao da je homoseksualac, a on sam ističe da vjeruje da ne bi bio prvi predsjednik homoseksualac.

On je u intervjuu za televizijski kanal HBO, upitan o kritikama da je "premlad, previše liberalan i previše gay" da bi bio prvi čovjek države, odgovorio da će objasniti gdje želi da vodi državu, prenosi CBS news, prenosi Tanjug.

"Ljudi će birati osobu koja će biti najbolji predsjednik. I imali smo odlične predsjednike koji su bili mladi, imali smo odlične predsjednike koji su bili liberalni. Pretpostavljam da smo vjerovatno imali odlične predsjednike koji su bili homoseksualci", odgovorio je Buttigieg.

Prema njegovim riječima, gotovo je izvjesno da je i prije njega bilo predsjednika homoseksualaca, ali da to nisu otvoreno pokazivali i da su svi sem dvojice bili vjenčani sa ženama.

Prema studiji pravnog fakulteta u Kaliforniji iz 2018. godine, u SAD je 4,5 posto populacije LGBT populacija. "Moj radar za homoseksualnost ne radi tako dobro u sadašnjosti, a kamoli retroaktivno. Ali može samo da se pretpostavlja da je to slučaj", rekao je Buttigieg.

Buttigieg, koji je inače gradonačelnik grada South Bend u Indijani, deklarisao se kao homoseksualac 2015. godine, prije nego što je drugi put izabran za gradonačelnika. Kako se navodi, on je u braku sa nastavnikom u srednjoj školi Chestenom Glezmanom, koji će postati prvi džentlmen ukoliko Buttigieg pobjedi na predsjedničkim izborima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije