Kanada oduzima državljanstvo ratnom zločincu i pripadniku HVO-a

K. S.
Kanada oduzima državljanstvo ratnom zločincu i pripadniku HVO-a
0 / Ministar imigracije Kanade Ahmed Hussen
Vlada Kanade odlučila je oduzeti državljanstvo Boži Jozepoviću, koji je osumnjičen da je kao pripadnik HVO-a počinio ratni zločin nad Bošnjacima 1993. godine, piše kanadski National Post.

Jozepović se tereti da je bošnjačke civile zarobio u podrumu škole i pucao po njima, od čega je nekoliko civila ubijeno.

Ministar imigracije kanade Ahmed Hussen podnio je Saveznom sudu zahtjev da se oduzme Jozepoviću državljanstvo Kanade. Jozepović se doselio u Kanadu 1997. godine dobivši vizu, da bi 2004. godine dobio državljanstvo.

Božo Jozepović lagao je zvaničnicima Ministarstva za imigracije Kanade o svojoj ratnoj prošlosti i to da je bio pripadnik HVO-a. Kanadski zvaničnici su rekli da je Jozepović bio umiješan u incident iz 1993. godine kada su zarobili Bošnjake i odveli ih u osnovnu školu u selu Poljani kod Kaknja.

Sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti je ubijeno a potom spaljeno i bačeno u masovnu grobnicu. Jozepović (51) ima ženu i dvije kćerke i živi na periferiji grada Hamilton u saveznoj državi Ontario.

Trenutno radi kao rudar u rudniku uglja, a prije je bio vozač kamiona.

Osoba koja se javila na telefon u njegovoj kući, kazala je da niko od članova porodice ne želi govoriti za medije.

Ukoliko sudija Saveznog suda Kanade odluči da se oduzme državljanstvo, ta odluka odmah stupa na snagu i potom Kanada može odmah protjerati Jozepovića sa svoje teritorije u državu u kojoj je Jozepović počinio ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, to znači u BiH.

Amerikanci znali da je Jozepović ratni zločinac

Prije deset godina,  u decembru 2007. godine, američki list Seattle Times pisao je da je sud u Tacomi trajno zabranio Jozepoviću ulazak na tlo SAD-a, jer je on u to vrijeme bio vozač kamiona i često je prelazio granicu iz Kanade u SAD.

Njega su Amerikanci tada uhapsili i Imigracioni ured SAD-a provodio je istragu. Jozepović se branio da su sve optužbe protiv njega lažne. Advokat Len Saunders, koji je zastupao Jozepovića, rekao je tada “da su optužbe SAD-a besmislene”.

“I danas tvrdim da su optužbe besmislene. I ovo što radi Kanada isto”, rekao je Saunders.


Sud u Tacomi trajno je zabranio ulazak Jozepoviću u SAD.

Zločin u Poljanima

Devetog juna 1993. godine u Poljanima su ubijeni Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović. Zločin je počinjen nad sedmoro nenaoružanih i potpuno nedužnih lica od kojih su trojica bila u poodmaklom dobu.

Prema podacima Saveza logoraša, navedene osobe su odvedene od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika vojne policije HVO-a Kakanj, osim Latifa Mehmedovića koji je zatečen na cesti u blizini Kraljeve Sutjeske. Njihova tijela su pronađena u masovnoj grobnici, u šumi Klašnica u blizini Poljana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije