Kamion sa 39 leševa u Englesku stigao preko Balkana

Radiosarajevo.ba
Kamion sa 39 leševa u Englesku stigao preko Balkana
Foto: EPA / Stravičan događaj u Engleskoj

Po prvim informacijama, kamion, otkriven u Graysu u Essexu, oko 35 kilometara istočno od Londona, je iz Bugarske. Ušao je u Britaniju 19. oktobra u Holyheadu, luci na zapadnoj obali zemlje.

Nadzorne kamere snimile kamion, prije nego je policija pronašla tijela

Porijeklo žrtava nije poznato, niti jesu li ilegalni migranti. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je "užasnut" tim "tragičnim" događajem.

Ministar unutarnjih poslova Priti Patel rekao je da je "šokiran i tužan" te da se provodi istraga o tome kako se "tako strašan događaj mogao dogoditi". Identifikacija žrtava je u tijeku.

Strava u Velikoj Britaniji: U kamionu pronađeno 39 beživotnih tijela

Riječ je o 38 odraslih i jednom adolescentu. Vozač kamiona, porijeklom iz Sjeverne Irske i star 25 godina, u pritvoru je.

U augustu 2015., 71 migrant porijeklom iz Sirije, Iraka i Afganistana pronađen je mrtav u kamionu hladnjači u Austriji. Vlasti su razotkrile mrežu krijumčara ljudima koju je vodio Afganistanac u dobi od tridesetak godina. Žrtve su htjele otići u Njemačku, a ukrcane su u Mađarskoj nedaleko od granice sa Srbijom.

Velika Britanija: Kamion u kojem je pronađeno 39 tijela, registrovan je u Bugarskoj

Nagurani u samo 14 metara četvornih, ugušili su se u manje od tri sata. Kamion je pronađen sutradan napušten na rubu austrijske autoceste u blizini Parndorfa, na mađarskoj granici. Mađarsko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor četvoricu glavnih krijumčara iz te mreže.

Prema navodima britanskog portala Daily Mail, kamion je putovao iz Bugarske, preko Srbije, Hrvatske, Slovenije prema Belgiji, odakle je iz luke Zeebrugge sinoć ušao u Essex, gdje su tijela i otkrivena. Britanski mediji također prenose da je 25-godišnji vozač iz Sjeverne Irske pokupio hladnjaču u Essexu, samo nekoliko minuta prije nego što su pronađena tijela 39 ljudi unutra, ali se ne navodi tko je kamionom upravljao do Essexa, piše Direktno.hr.

Objavljen identitet vozača kamiona u kojem su pronađena tijela

"Hrvatska policija putem razmjene podataka međunarodne policijske suradnje nije zaprimila zahtjev koji se odnosi na predmetni kamion ni na provjeru njegovog kretanja na području Republike Hrvatske. Da bi se provjerili podaci, kao u ovom slučaju prolaska vozila kroz Hrvatsku, morate dobiti službeni zahtjev, odnosno, dovoljno informacija da bi se moglo znati je li se kretao kroz Hrvatsku", kazala je za Vijesti.hr glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije