Kakva zahvalnost: Svi članovi posade ruskog Airbusa A321 dobili izuzetni poklon

J. M.
Kakva zahvalnost: Svi članovi posade ruskog Airbusa A321 dobili izuzetni poklon

Guverner Sverdlovske regije Jevgenij Kuvašev predao je ključeve stanova posadi aviona Airbus A321 kompanije Ural Airlines koja je zaslužila divljenje Rusije i svijeta spašavanjem 233 života u nesreći sredinom augusta, prenose RIA Novosti.

"Privrednici naše regije nisu mogli ostati ravnodušni i odlučili su vam zahvaliti", rekao je guverner, predajući ključeve stana članovima posade i dodao da je za mnoge od njih ovo prvi vlastiti stan.

Odjel za informiranje Sverdlovske regije izvijestio je da su članovi posade primili ključeve jednosobnih stanova u novoj zgradi u četvrti Krasnolesje u Jekaterinburgu. Svi stanovi su na istom stubištu, na različitim katovima, kompletno opremljeni namještajem i električnim uređajima!

Kuvašev se još jednom zahvalio posadi na njihovom junačkom djelu, profesionalnosti i vještini.

"Damir Jusupov je pravi musliman": Rusija slavi pilota koji je spasio 233 života

Incident, koji su mediji nazvali "čudo u polju kukuruza", dogodio se 15. augusta. Avion s 226 putnika i 7 članova posade poletio je s moskovskog aerodroma Žukovski i sudario se sa jatom galebova, koji su začepili dovode za zrak, zbog čega su motori izgubili snagu. 

U toj situaciji pilot Damir Jusupov je odlučio spustiti avion u kukuruzno polje. Slijetanje je izvedeno savršeno, niko nije stradao, izbjegnut je požar iako su rezervoari bili puni. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je pilotima Damiru Jusupovu i Georgiju Murzinu titule heroja Rusije, dok su preostali članovi posade nagrađeni Ordenom hrabrosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije