Kako su poznate osobe reagirale na hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea

Radiosarajevo.ba
Kako su poznate osobe reagirale na hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea
Foto: EPA-EFE / Julian Assange

“SAD, Velika Britanija i Ekvador objavile su rat protiv istine. Njihove tajne i korupcija su važnije njima od ljudskih prava i naših ljudskih potreba da znamo istinu”, ovim riječima oglasio se osnivač Megauploada iKim Dotcom na Twitteru povodom hapšenja Juliana Assangea.


Pamela Anderson koja je prethodno izjavila za američki Fox News da je imala vezu sa Julianom Assangeom retweetovala je nešto još 4. aprila što je bilo neka vrsta odgovora na njegovo hapšenje.

 

Oglasio se i Edward Snowden o hapšenju. Kazao je da su Assangeu prekršena ljudska prava.


H.M. So, korejsko-američki pisac, rekao je da hapšenje osnivača WikiLeaksa nanijelo loš ugled Zapadu koji se uvijek poziva na slobodu govora, prava pojedinaca itd.


S druge strane, ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt zahvalio se Vladi Ekvadora za saradnju na hapšenju Assangea.


Podsjećamo, britanska policija uhapsila je danas u Ambasadi Ekvadora u Londonu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, nakon što je Ekvador povukao njegov zahtjev za azilom.

WikiLeaks, odnosno Assange, objavili su mnogobrojne tajne Vojske SAD-a, pogotovo povjerljive informacije o ratovima u Iraku i Afganistanu.


Assangeovo hapšenje povuklo je oštre reakcije kako od njegovih pristalica tako i od protivnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije