Kako su američki gradovi smanjili zagađenje zraka?

Radiosarajevo.ba
Kako su američki gradovi smanjili zagađenje zraka?
Foto: EPA-EFE / Los Angeles

Na američkoj web platformi za komunikaciju s javnosti izvan zemlje Share America je objavljen članak o tome kako su pojedini veliki gradovi u ovoj državi smanjili zagađenje zraka.

U članku pod naslovom Naučite kako je kvalitet zraka poboljšan u ovim gradovima navedeni su primjeri Chicaga, Los Angelesa i Pittsburga. Tekst je na svom Twitter profilu podijelila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Da stanovnici Chicaga udišu čistiji zrak pomogla je tehnološka inicijativa Array of Things. Podrazumijeva upotrebu senzora postavljenih na stubove javne rasvjete, a kojima se prikupljaju podaci o okolišu.

Formirana je i Jedinica za sprečavanje zagađenja. Udruženje za respiratorno zdravlje u saradnji sa drugima podstiče na korištenje električnih vozila i obnovljivih izvora energije.

Ističe se da je Los Angeles vjerovatno napravio najveći iskorak u rješavanju ovog problema. Podsjeća se da je bio na lošem glasu zbog smoga.

To se promijenilo upotrebom novih tehnologija - solarnih panela, hibridnih i električnih automobila. Politike su pomogle da se emisija ugljika poveća samo za četiri posto od 1990. do 2010. godine.

Cilj je da se poveća broj vozila koja ne emituju štetne gasove za 50 posto i da se u potpunosti prestane koristiti ugalj do 2025.

Pittsbrugh je nekada bio poznat po tvornicama čelika. Sada je primjer kako koristiti tehnologiju za čistiji okoliš. Nastoji se upotrebljavati što veći broj električnih vozila i mijenjati javna rasvjeta - cilj je da bude ekološki prihvatljiva.

Napravljena je aplikacija Smell Pittsbrugh koja omogućava građanima da prijave zagađivače. Ista takva se sada nastoji napraviti i za potrebe drugih gradova, navodi Share America.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije