Kako izgleda Trst poslije Jugoslavije: Trgovine su prazne, zatvaraju se...

Radiosarajevo.ba
Kako izgleda Trst poslije Jugoslavije: Trgovine su prazne, zatvaraju se...
FOTO: Borna Filic/PIXSELL / Trst

Trst je nekada bio trgovačka meka za stanovnike bivše Jugoslavije. Dnevni list Glas Istre je napravio reportažu o tome kako danas izgleda ovaj italijanski grad.

Mnoge trgovine su zatvorene. Nestale su, ispražnjenje. Izlozi su oblijepljeni papirima. Na vratima piše: Chiuso per cessata attivita (Zatvoreno zbog prestanka rada).

U nekad otmjenoj trgovini cipela Dondi staroj 132 godine, sada se prodaju jeftine cipele, torbice, te jeftina odjeća za djecu i odrasle. Sve su to proizvodi sa natpisom Made in China.

Vlasnik ove trgovine Massimo Dondi je naglasio da su se morali prilagoditi ekonomskim uslovima u zemlji. Pamti i dane kada je Trst živio od Jugoslavena. Danas povremeno navrate Hrvati i Slovenci.

Roba se prodaje turistima koji najčešće borave u gradu. To su Nijemci, Španci i Britanci. Većina trgovina je prazno ili privremeno zatvorena zbog godišnjeg odmora.

Cijelom članku Glasa Istre možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije