Kakav blam: Autor spomenika Mihailu Kalašnjikovu napravio nevjerovatnu grešku

J. M.
Kakav blam: Autor spomenika Mihailu Kalašnjikovu napravio nevjerovatnu grešku
U Moskvi je 19. septembra otvoren spomenik Mihailu Kalašnjikovu, tvorcu legendarne puške Ak-47.

Na otvaranju skulpture, čiji je autor ruski umjetnik Salavat Šerbakov, ministar za kulturu Vladimir Medinski rekao je da je "Kalašnjikov oličenje najboljih osobina ruskog naroda", a puška koju je razvio postala "neka vrsta kulturnog brenda zemlje".

Vrlo brzo javili su se kritičari. Ruski muzičar Andrej Makarevič na svojoj Facebook stranici napisao je da postavljanje spomenika Kalašnjikovu nije uzrok ponosa jer je riječ o oružju od kojeg su poginuli milioni ljudi.

Makarevič dodaje da ne možemo govoriti da je Ak-47 napravljen da zaštiti zemlju jer je stvoren nakon Velikog patriotskog rata kako Rusi nazivaju Drugi svjetski rat. Pita se i čemu tako ružna skulptura koja sramoti stanovnike Moskve pred cijelim svijetom.

No, kritike Makareviča predstavljaju "sitnicu" u odnosu na ono što su uočili bolji poznavaoci oružja.

Jurij Pašolok, stručnjak za historiju vojne opreme, otkrio je nevjerovatnu grešku autora Šerbakova.

Umjetnik je na skulpturi, umjesto Ak-47, u ruke Kalašnjikova stavio njemačku jurišnu pušku Sturmgewehr 44 (StG 44). Zlobnici kažu da greška nije slučajna jer je Kalašnjikov decenijama optuživan da je pri kreiranju Ak-47 kopirao StG 44.

Bilo kako bilo, umjetnik Salavat Šerbakov je izrazio spremnost da zamijeni pušku na skulpturi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije