Kada Reggae postane dio svjetske kulturne baštine i diplomate zaplešu

Radiosarajevo.ba
Kada Reggae postane dio svjetske kulturne baštine i diplomate zaplešu
Foto: Screenshot / Reggae u UNESCO-u
Agencija Ujedinjenih nacija za nauku i kulturu UNESCO u četvrtak je uvrstila novi muzički žanr u svoju kolekciju "nedodirljive kulturne baštine" vrijedne zaštite i promocije.

Doprinos reggae muzike "međunarodnom diskursu o temama nepravde, otpora, ljubavi i humanosti naglašava dinamiku elemenata muzike koja je istovremeno slavljenička, društveno-politička, senzualna i duhovna", navodi UNESCO.

Muzički stil koji potiče s Jamajke pridružio se listi kulturnih tradicija uvrštenih na UNESCO-ovu listu.

Reggae se pojavio u kasnim 1960-im iz jamajćanskih muzičkih žanrova ska i rocksteady, i također je crpio uticaj iz američkog jazza i bluesa.

Muzički stil brzo je postao popularan u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji, gdje su se brojni jamajćanski imigranti doselili u godinama nakon Drugog svjetskog rata.

Reaggae je često slavljen kao muzika ugnjetavanih, čija se poezija bavi društveno -političkim temama, ugnjetavanjem i nejednakošću.

Reggae je također brzo povezan s rastafarijanizmom, koji se pripisivao bivšem etiopskom caru Haileu Selassiju i promovirao sakralno korištenje marihuane.

Singl iz 1968. godine "Do the Reggay" izvođača Toots and the Maytals bio je prva popularna pjesma koja je koristila ime muzičkog žanra, a Bob Marley i njegova grupa the Wailers stvorili su klasične hitove kao što su "No Woman, No Cry" i "Stir It Up."

Jamajka je prijavila reggae muziku kao kandidata za uvrštavanje na UNESCO-ovu listu u septembru na sastanku UN-ove agencije na Mauricijusu, gdje je razmotreno 40 prijedloga.

"Reggae je unikatno jamajćanski", izjavila je Olivia Grange, ministrica kulture te karipske zemlje, uoči glasanja.

"To je muzika koju smo mi stvorili i koja je prodrla u sve dijelove svijeta", kazala je ona, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba saznaje da je i sevdalinka među kadndidatima da postane dio nedodirljive kulturne baštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije