Južna Koreja: Ne želimo da Sjeverna Koreja bude uništena

AA
Južna Koreja: Ne želimo da Sjeverna Koreja bude uništena
Foto: EPA / Moon Jae-in
Predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in je u obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku izjavio da njegova zemlja ne želi da Sjeverna Koreja bude uništena.

"Mi ne želimo uništenje Severne Koreje. Ne želimo ni ujedinjenje dviju strana vještačkim metodama. Ukoliko Sjeverna Koreja čak i sada poželi da bude na ispravnoj strani historije, mi i međunarodna zajednica smo u tom smislu spremni da pomognemo", kazao je Moon.

Istakao je da je Južna Koreja poduzela sve potrebne napore kako bi spriječila izbijanje rata na Korejskom poluotoku.

"Svi naši napori su poduzeti da bi spriječili izbijanje mogućeg rata i da bi sačuvali mir. U tom smislu, potrebno je oprezno razmotriti pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje. Ne smijemo dozvoliti da dođe do dodatne eskalacije tenzija i vojnih sukoba koje bi izazvala neka moguća pogreška", rekao je Moon.

Istakao je da je međunarodna zajednica poduzela značajne napore kako bi se postiglo mirno rješenje što jasno pokazuju, kako je rekao, i rezolucije koje je do sada usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Na kraju je poručio da režim Sjeverne Koreje treba izabrati dijalog umjesto podizanja tenzija.

"Sjeverna Koreja što prije treba odustati od nemarnih opcija koje će je odvesti u izolaciju te izabrati put dijaloga. Apelujemo na Sjevernu Koreju da odustane od neprijateljskog stava prema drugim zemljama i okonča razvoj nuklearnog programa", kazao je Moon.

U obraćanju je tražio od svih zemalja da u potpunosti primjene sankcije Vijeća sigurnosti UN-a, dodajući da se nesporazumi mogu riješiti mirnim putem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije