Juncker ne želi da Katalonija postane nezavisna

Fena
Juncker ne želi da Katalonija postane nezavisna
Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izjavio je u petak kako ne želi da Katalonija postane nezavisna, jer bi to ohrabrilo ostale regije da urade isto, čineči Evropsku uniju nefunkcionalnom.

"Ukoliko dopustimo Kataloniji,i to nije naša stvar, da se odvoji, i ostali će učiniti isto. Ja to ne želim", izjavio je Juncker u govoru na univerzitetu Luxembourga.

"Ne bi mi se dopalo da Europsku uniju za 15 godina čini nekih 98 država. Već je relativno složeno s 28 članica ili s najmanje 27, ali s 98 to bi bilo prosto nemoguće", nastavio je on.

Statistička agencija EU, Eurostat, navodi da blok čini 98 velikih regija.

Juncker je izjavio da je "veoma zabrinut" separatističkim tendencijama u Europi i ohrabrio je španskog premijera Mariana Rajoya da osigura da se situacija 'ne otme kontroli'.

Komentirajući katalonske pozive za posredovanjem EU, kazao je da Komisija ne posreduje u slučaju da to zatraži samo jedna strana. EU je saopćila da ima povjerenje u Rajoya da riješi ono što smatra unutrašnjim španskim pitanjem.

"Ukoliko predsjednik Europske komisije (Donald) Tusk bude učestvovao u posredovanju sa samo jednom stranom, to bi dovelo do velikog odbacivanja Evropske unije", izjavio je Juncker, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije