Juncker i Tusk: Povećan rizik da Velika Britanija bez sporazuma napusti EU

Radiosarajevo.ba
Juncker i Tusk: Povećan rizik da Velika Britanija bez sporazuma napusti EU
Foto: EU / Donald Tusk i Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio da je nakon glasanja o Brexitu povećan rizik da Velika Britanija bez sporazuma napusti Europsku uniju, javlja Anadolu Agency.

„Pozivam Veliku Britaniju da što je prije moguće razjasni svoje namjere“, kazao je Juncker.

Britanski parlament odbio je sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s EU-om u vezi s izlaskom iz Unije (Brexit). Na historijskom glasanju, za sporazum o Brexitu glasala su 202, a protiv 432 britanska zastupnika.

Premijerka May je nakon glasanja izjavila da bi se, u slučaju da opozicija bude tražila glasanje o povjerenju vladi, o tome već sutra moglo raspravljati.

Predsjedniik Europskog vijeća Donald Tusk se nakon rezultata glasanja o Brexitu u britanskom parlamentu zapitao šta je moguće rješenje u ovom slučaju.

„Ako je dogovor nemoguć, a niko ne želi Brexit bez dogovora, ko će onda na kraju imati harabrosti i kazati koje je jedino pozitivno rješenje?“, napisao je Tusk na Twitteru.

Britanski parlament je ovim rezultatima glasanja u velikoj mjeri preuzeo inicijativu nad pitanjem procesa Brexita te ograničio djelovanje aktuelne vlade.

Odbacivanjem sporazuma preostalo je nekoliko opcija kao što su prijevremeni izbori kao i novi referendum.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije