Užas: Dječak proveo sedam godina u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio

K.S.
Užas: Dječak proveo sedam godina u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio
Foto: Policija / Jordan Brown u trenutku hapšenja

Jordan Brown imao je samo 11 godina i bio je učenik petog razreda osnovne škole kada je u februaru 2009. godine u njegov dom upala policija i odvela ga zbog sumnje da je ubio svoju trudnu maćehu, 26-godišnju Kenzie Houk.

Houk je bila u osmom mjesecu trudnoće i nosila je Jordanovog brata, kada je pronađena mrtva u svom krevetu 20. februara 2009. godine, u svom domu u mjestu Wampum, savezna država Pennsylvania, prenosi ABC News.

Policija je pronašla pušku i čahure ispred kuće, kao i tragove baruta na Jordanovoj odjeći.

Pokojna Kenzie Houk imala je i 7-godišnju kćerku iz prvog braka, koja je također čula veliku buku u kući i oko nje u toku pucnjave.

Vlasti su odmah utvrdili da je Jordan ubio Kenzie Houk iz ljubomore, jer je mislio da će ona preuzeti porodicu i da će uskoro postati njegova maćeha, jer je bila vjerena s njegovim ocem.

Jordanu se sudilo na Sudu za maloljetnike i u aprilu 2012. godine proglašen je delikventom i osuđen za prvostepeno ubistvo i za zločin nad nerođenim djetetom. Jordan je imao 14 godina kada je osuđen.

Jordan Brown 2009. godine kada je uhapšen - undefined

Jordan Brown 2009. godine kada je uhapšen

Šest godina kasnije, u ljeto 2018., sud ga je oslobodio jer tužitelji nisu pružili dovoljno dokaza da je Jordan zaista ubio maćehu i njeno nerođeno dijete.

Jordan je iz zatvora izašao u ljeto 2016. godine i dvije godine je čekao na rješenje žalbe. On je pomilovan i nije došlo do obnove suđenja.

Dok je bio u zatvoru, njegov otac Chris Brown je svaki dan prelazio 230 milja da bi vidio svog sina.

Zbog traume koju je doživio zbog gubitka vjerenice i nerođenog djeteta, i činjenice da mu je drugi sin osuđen, Chris Brown je psihički obolio i dijagnosticiran mu je PTSP.

“Sve ovo koštalo me je posla, novca za gorivo, ali ništa to nije važno. Dok je bio u zatvoru svom sinu sam rekao: ‘Dajem ti priliku i reci da li si ti ubio maćehu? Ja sam tvoj otac, nisam ljut na tebe. Šta god da kažeš neću se ljutiti na tebe. Nikada se tebe neću odreći i nikada neću prestati dolaziti u zatvor. Samo mi reci jesi li ti ubio maćehu?’. On prvog dana do izaslaska iz izatvora imao je istu priču i rekao je da nije”, ispričao je vidno potreseni otac Chris Brown.

Jordan Brown je proveo sedam godina u zatvoru i ukupno 8,5 godina trajala je agonija porodice Brown.

Kao da je neka velika težina skinuta sa mene. To je bila noćna mora za ovih osam i pol godina. Ipak, pravi ubica je na slobodi i vjerovatno se kreće među svima nama. To je ono što me plaši”, rekao je otac Chris Brown.

Jordan Brown sada studira na koledžu informatiku i odlučan je prošlost ostaviti iza sebe.

“Samo želim biti uspješan. Želim završiti koledž, zaposliti se i biti uspješan”, rekao je Jordan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije