Joe Biden održao prvi govor kao predsjednik SAD-a - ovo su njegove poruke

4
Radiosarajevo.ba
Joe Biden održao prvi govor kao predsjednik SAD-a - ovo su njegove poruke
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Joe Biden danas je postao 46. američki predsjednik.

Nakon zakletve, održao je i prvi govor kao novi američki predsjednik.

Dočekan je velikim ovacijama, a svi su gosti ustali da aplaudiraju.

"Danas slavimo trijumf, ne kandidata, nego uzroka, demokratskog uzroka. Čula se volja ljudi. Ponovo smo naučili koliko je dragocjena i krhka demokratija, ali je i u ovom satu izdržala", kazao je Biden.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana, "na ovoj svetoj zemlji", nasilje prijetilo da potrese temelje američke demokratije, ali onda je počeo nizati motivirajuće i optimistične poruke američkoj naciji.

Jedna nacija, pred Bogom...staviti svoje razlike po strani...hrabri, optimistični...imamo još puno toga za uraditi - samo su bile neke od njegovih poruka.

Kazao je i kako je ovo dan za SAD, dan za demokraciju.

"Moja duša je u ovome. Da ujedinim naše ljude, našu naciju i molim svakog Amerikanca da mi se pridruži u ovoj misiji", poručio je.

Možemo pobijediti virus, možemo učiniti bolje za srednju klasu, možemo učiniti da Amerika, ponovo, bude glavna sila dobra u svijetu, dodao je Biden, između ostalog.

Podsjetio je i na teške trenutke američke historije, rasizma i podjela, sve ratove...

"Ali, ujedinimo se. Budimo komšije, a ne neprijatelji. Budimo zaista Sjedinjene Američke Države, ako tako bude - ne možemo izgubiti. Idemo početi ispočetka, idemo slušati jedni druge, gledati jedni druge...pokažimo da se poštujemo", poručio je Biden, pa kazao kako politika ne mora biti kontinuirani rat.

"Amerika mora biti bolja od ovoga danas, a ja vjerujem da je bolja", nastavio je. "Nemojte mi govoriti da se stvari ne mogu promijeniti, jer danas imamo Kamalu Harris koja je prva žena potpredsjednica, prva Afroamerikanka potpredsjednica, prva potpredsjednica porijeklom iz Azije."

I ove su riječi bile prekinute gromoglasnim aplauzom.

Joe Biden rekao je da se nacija "mora suprotstaviti" nadmoći bijelaca - vjerojatno je postao prvi predsjednik koji je izgovorio tu frazu u nastupnom obraćanju.

"San o pravdi za sve više neće biti nedostižan", rekao je predsjednik.

"Ovo je naš povijesni trenutak krize i izazova, a jedinstvo je put naprijed", rekao je predsjednik.

"Ovo je vrijeme testiranja. Suočili smo se s napadima na demokratiji, sistematski rasizam, klimatska kriza, američka uloga u svijetu...jeste, testirani smo, ali vrijeme je za hrabrost jer toliko toga trebamo napraviti. Obećavam vam, sudit će nam kako smo rješavali ove krize. Hoćemo li se uspraviti u ovom teškom času? Vjerujem da moramo. Vjerujem da hoćemo", istaknuo je novi američki predsjednik.

Joe Biden osudio je izgrednike s Kapitola koji su "pokušali srušiti volju naroda" nasilnim remećenjem kongresne potvrde njegove pobjede na predsjedničkim izborima.

"To se nije dogodilo. To se neće dogoditi: ni danas, ni sutra, ni nikad", rekao je predsjednik.

Biden se također obvezao biti "predsjednik svih Amerikanaca", uključujući one koji ga nisu podržali, i pozvao je naciju da danas započne novi početak: "Moramo odbaciti kulturu u kojoj se činjenicama manipulira, pa čak i proizvodi."

"Pred Bogom vam se kunem, branit ću Ustav, demokraciju, Ameriku i sve što radim, radit ću za vas, za javno dobro...i zajedno, napisat ćemo američku priču svjetla, ne tame, već ljubavi, dobrote. Neka to bude priča koja nas vodi."

"Neka Bog blagoslovi Ameriku i zaštiti istinu."

Tim je riječima završio svoj govor novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije