Jinping: Kina i SAD danas dijele mnogo više od zajedničkih interesa

Anadolija
Jinping: Kina i SAD danas dijele mnogo više od zajedničkih interesa
Predsjednik Kine Xi Jinping je u obraćanju tokom svečanog ručka, upriličenog u povodu posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Kini, izjavio da dvije zemlje danas dijele mnogo više od zajedničkih interesa.

"Naše zemlje danas dijele mnogo više od zajedničkih interesa", rekao je Xi okupljenima.

Napomenuo je da su dvije zemlje ispunile svoju odgovornost u cilju promocije zajedničkog razvoja i podrške globalnom miru.

"Saglasni smo da SAD i Kina ne trebaju biti rivali nego partneri", poručio je kineski predsjednik.

Dodao je kako, uprkos određenim problemima i izazovima, postoji ogroman potencijal kako bi odnosi između dvije zemlje bili dodatno intenzivirani.

"Odnosi dvije zemlje mogli bi ispisati novu eru u historiji čovječanstva. Možemo time doprinijeti izgradnji bolje budućnosti za cijelo čovječanstvo", rekao je Xi.

Trump je istakao kako je ubijeđen da zajedno mogu izgraditi viziju koja bi bila odlična kako za SAD tako i za Kinu.

"Iako dolazimo iz različitih mjesta i udaljenih zemalja, postoji mnogo toga što povezuje Istok i Zapad", kazao je američki predsjednik.

Podsjetimo, tokom Trumpove posjete Kini između kompanija dvije zemlje potpisan je niz sporazuma ukupne vrijednosti od oko 250 milijardi dolara koji obuhvataju trgovinu i investicije.

Trump će u petak okončati posjetu Kini, nakon čega će u okviru posjete Aziji otputovati u Vijetnam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije