Foto / Jeziva fotografija iz Australije: Nebo poprimilo krvavu crvenu boju

05. 01. 2020. u 12:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Dok stanovnici na jugoistoku Australije i danas bježe od požara koji su zahvatili ovo područje, nebo poprima krvavo crvenu boju, javlja CNN.

Vatrogasci na terenu posljednja 24 sata opisuju kao “jedan od najgorih dana u povijesti”.

Grad Pambula je ispražnjen, ulice su puste i pune gustog dima, a nad njima se nadvija nestvarno crveno nebo. Oko 30 kilometara južno od Pambule crveno nebo nadvilo se i nad Edenom. Tamo su stotine stanovnika, prema uputama policije, sklonište potražile na plaži. U tom području uništene su brojne kuće, a vlasti strahuju da bi moglo biti i mrtvih.

Trenutno diljem zemlje bukti 146 požara, od čega ih 65 nije pod kontrolom. A gasi ih oko 2700 vatrogasaca.

U subotu je značajan broj kuća izgorio, kako su rekli iz vatrogasne službe, a 47-godišnji muškarac umro je od srčanog udara dok je pomagao gasiti prijateljevu kuću. On je 24. osoba koja je umrla tijekom požara. Jučer je i četvero vatrogasaca završilo u bolnici zbog problema s disanjem, iscrpljenosti i opeklina.

Iako je danas situacija lakša, iz vatrogasne službe strahuju da bi se mogla pogoršati u narednim danima.

Zbog dima i vremenskih uvjeta nacionalni zračni prijevoznik Quantas otkazao je letove iz glavnog grada Canberre i prema njemu. Tamo su temperature dosegnule rekord u posljednjih 80 godina. Naime, u subotu popodne u Canberri su izmjerena 44 stepena. U Sydneyju je, pak, izmjereno čak 48,9 stepeni, što je novi rekord.

U Victoriji je proglašeno izvanredno stanje prvi put od 2009. godine, kad je Australija pretrpjela najveće požare u kojima je poginulo 173 ljudi, a ranjeno 500.

Australski premijer Scoot Morrison rekao je da je jedna teška noć iza njih. Dodao je da se fokusira na one kojima treba pomoć. Vatrogascima pomaže i 3000 vojnika, a Novi Zeland i Singapur su također ponudili svoju pomoć u obliku vojske.

KOMENTARI (1)