Jeff Bezos od danas više nije najbogatiji čovjek na svijetu

1
Radiosarajevo.ba
Jeff Bezos od danas više nije najbogatiji čovjek na svijetu
Foto: EPA-EFE / Jeff Bezos

Elon Musk dana je postao najbogatija osoba na svijetu, jer je njegova neto vrijednost prešla 185 milijardi dolara (295 milijardi maraka).

Poduzetnik Tesla i SpaceX skočio je na prvo mjesto nakon što su cijene Teslinih dionica porasle u četvrtak.

Prestigao je tako Musk osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji je na vrhu ove liste bio od 2017. godine.

Muskova kompanija za električne automobile Tesla porasla je ove godine i u srijedu je prvi put dosegla tržišnu vrijednost od 700 milijardi dolara (1.1 bilion maraka). To je čini vrijednijom od Toyote, Volkswagena, Hyundaija, GM-a i Forda zajedno.

Gospodin Musk reagirao je na vijest riječima:

"Kako čudno... Pa dobro, nazad na posao."

"Otprilike pola mog novca namijenjeno je problemima na Zemlji, a pola za uspostavljanje samoodrživog grada na Marsu kako bi se osigurao nastavak života (svih vrsta) u slučaju da Zemlju pogodi meteor ili bude 3. svjetski rat i uništimo se", objasnio je ranije Musk.

Elon Musk - undefined

Foto: Arhiv: Elon Musk

Tajkunovu sreću potaknula je politika u SAD-u - demokrati sad imaju kontrolu nad američkim Senatom.

Daniel Ives, analitičar Wedbush Securitiesa napisao je: "Plavi senat izuzetno podržava sektor električnih vozila, a politika 'zelenih projekata' sigurno je na raspolaganju u sljedećih nekoliko godina."

Očekivane olakšice za porez na električna vozila itekako bi koristile Tesli, dodao je on.

Bezosu se bogatstvo povećalo tokom protekle godine zahvaljujući tome što je Amazon ostvario jaču prodaju u vremenu pandemije koronavirusa. Međutim, Bezos je dao četiri posto udjela u poslu svojoj bivšoj supruzi MacKenzie Scott, što je pomoglo Musku da ga pretekne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije