Preživjeli u migrantskoj tragediji: Dozivali smo upomoć, ali brodovi su samo prolazili

Fena
Preživjeli u migrantskoj tragediji: Dozivali smo upomoć, ali brodovi su samo prolazili
EPA / Ilustracija

Jedini preživjeli u pokušaju 15 migranata da morem iz Libije stignu u Evropu kazao je Reutersu da su brodovi prolazili pored njih ignorirajući njihove molbe da ih spase.

„Bili su vrlo blizu i mogli su nas vidjeti kroz prozore, ali kad su nas ugledali pobjegli su“, tvrdi Mohammed Adam Oga iz Etiopije jedini preživjeli tragedije na moru koji je trenutno smješten u bolnici na Malti.

Vojni helikopter s Malte uočio je 12. augusta Oga koji se srušio preko tijela drugog čovjeka, posljednjeg iz grupe koji je umro na tom putu.

Oga također tvrdi da je ostalih 14 migranata, uključujući trudnicu, umrlo tokom putovanja dok im je ponestajalo hrane, vode i goriva.

Tijela preminulih koja su već bila u fazi raspadanja visjela su preko broda, a trudnica je preminula posljednjeg dana plovidbe.

„Ponestalo nam je goriva, kao i baterija na GPS uređaju. Bili smo na brodu 11 dana i nestalo nam je hrane“, ispričao je u kratkom intervjuu Reutersu jedini preživjeli u ovoj tragediji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije