Jedan je heroj izgubio život na Novom Zelandu, braneći svog prijatelja

Radiosarajevo.ba
Jedan je heroj izgubio život na Novom Zelandu, braneći svog prijatelja
EPA-EFE / Teroristički napad na Novom Zelandu

71-godišnji Daoud Nabi bacio se pred metak kako bi spasio drugog čovjeka u džamiji u Christchurchu. Napadač ga je ubio.

Nabijeva obitelj je za NBC ispričala kako je Daoud bio velikodušan čovjek koji je osamdesetih dočekivao emigrante u Novom Zelandu iz Afganistana.

Njegov 43-godišnji sin Omar Nabi također je jutros trebao biti u Al Noor džamiji, ali nije došao jer je morao biti na poslu, javlja New York Post.

Pokušao zaštititi drugog vjernika

Ispričao je kako je njegov otac pokušao zaštititi drugog vjernika. Nakon vijesti o napadu pokušao je nazvati oca, ali mu se on nije javljao.

"Izgubljen sam. On je bio čovjek velikog znanja, a ja sam bio njegov dugogodišnji učenik. Pomagao je izbjeglicama bez obzira na to odakle su", rekao je Nabi.

Napadač na džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu ubio je najmanje 49, a ranio više od 20 ljudi, prema najnovijim informacijama koje je objavila novozelandska policija.

Ubica, 28-godišnji Brenton Tarrant, opisan je kao ekstremno desničarski nasilni terorist.

Ubojica objavio manifest

Tarrant je na 73 stranice napisao protuimigrantski manifest u kojem je objasnio tko je on i razloge svojih postupaka.

Kao jedno od glavnih opravdanja za napad masovni ubojica je u manifestu naveo osvetu za ubojstvo 11-godišnje Ebbe Akerlund u terorističkom napadu na Stockholm 2017. godine.

Tada je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom ubio četvero ljudi. Napisao je da se djevojčica vraćala iz škole kući kad ju je ubio islamist.

"Nisam više mogao ignorirati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu ignorirati", napisao je Tarrant.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije