Tajfun, zemljotres, klizišta: Mensur Jusić za Radiosarajevo.ba o stanju u Japanu

L. R.
Tajfun, zemljotres, klizišta: Mensur Jusić za Radiosarajevo.ba o stanju u Japanu
Foto: EPA-EFE / Već se sanira šteta

Ova godina ostat će upamćena kao jedna od najtežih kada su u pitanju prirodne katastrofe u Japanu, govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Mensur Jusić, ministar-savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Japanu.

Jusić trenuno obavlja i funkciju otpremnika poslova Ambasade BiH u Tokiju, jer je ambasador Borislav Marić na godišnjem odmoru. 

U proteklim danima, Japanom je prohujao tajfun Jebi (izgovara se kao Čebi, op.pr.), dan poslije dogodio se zemljotres snage skoro 7 stepeni po Richteru, a onda su se pokrenula klizišta... Tragični je epilog - poginulo više desetina ljudi, a povrijeđeno njih skoro 1000.

Jusić nam ističe da su državljani Bosne i Hercegovine, njih trideset i dvoje - koliko ih trenutno živi u Japanu - dobro i zdravo: "Mladić iz Brčkog, koji se početkom godine doselio u Japan - oženio se Japankom i živi u Osaki, mjestu koje je najteže pogođeno tajfunom, kazao nam je da su dobro, ali da je tajfun bio toliko snažan da su mislili da ih je pogodio i zemljotres u tom trenutku."

Zaposleni u Ambasadi BiH, njih troje, uredu su: "Imali smo sreće što tajfun nije prošao putanjom koju smo očekivali - kad je prešao Osaku otišao je prema Japanskom moru. Tokio je bio na periferiji tajfuna, ali četiri osobe povrijeđene su i u Tokiju."

Priča nam naš sagovornik i kako su Japanci izuzetno organizirani kao društvo kada je riječ o reagiranju nakon prirodnih nesreća koje su, dodao je, nažalost, česta pojava u ovoj otočnoj državi. Od aprila, više zemljotresa, tajfuna, te masovnih poplava pogodilo je Japan.

"Recimo, nakon zemljotresa je tri miliona domaćinstava na otoku Hokaido, gdje je bio epicentar potresa, uključujući i nuklearnu elektranu, ostalo bez električne energije. Bio je to apokaliptičan prizor, pritom se u tom trenutku dešavala i oluja", nastavlja razgovor Jusić.

 

Na Hokaidu su otkazani letovi, obustavljen je i željeznički saobraćaj, a ovo je izrazito popularna turistička destinacija pa su brojni turisti u velikim problemima. Pritom, nakon zemljotresa su se pokrenula masovna klizišta koja su zatrpala dijelove gradova.

No, Japan je već uspostavio više od 500 centara za zbrinjavanje, a policija, vatrogasci i vojnici već rade na otklanjanju i saniranju štete. 

Jusić nam otkriva da su japanski meteorolozi upozorili i da seizmičke aktivnosti ovog intenziteta mogu potrajati i narednih sedmicu dana. No, život u Japanu nastavlja se normalno.

"U kulturi ovog naroda priroda je broj jedan. Nisu religiozni da ispoljavaju to na način kao mi, ali su jako predani prirodi, žive uz nju, poštuju je i ono što dođe od nje, i dobro i loše, to prihvate i nastoje da to saniraju što je prije moguće i da idu dalje. Nema da ih nešto uspori, da ih nedaće uspore, nego odmah traže najbolje moguće rješenje za tu situaciju", objašnjava nam Jusić.

U tom nas kontekstu podsjeća i da se sljedeće sedmice u Japanu održava Davis cup, na kojem će učestvovati i naša reprezentacija.

"Zvali smo organizatore da provjerimo da li ima nekih promjena, no oni su nam rekli 'sve stoji kako stoji'. Jedino je dolazak našeg tima malo prolongiran, pa pretpostavljamo da će se to odraziti formu igrača, ali, ovo moram istaći, ukoliko bi pobijedili Japan na meču, ušli bismo u prvu ligu svjetskog tenisa."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije