James Pradew: Slobodan Milošević je bio genocidni bandit

Radiosarajevo.ba
James Pradew: Slobodan Milošević je bio genocidni bandit
Kao mladi obavještajni oficir, rođen u gradu Jonesboro u američkoj saveznoj državi Arkansas, James W. Pardew pomogao je SAD-u u ratu protiv Vijetnama ali i da se bori protiv komunizma iza Čelične zavjese.

Kao civil, nakon pada Sovjetskog Saveza, pomogao je uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini, pomogao je u okončanju krvoprolića na Kosovu i spriječio je građanski rat u Makedoniji.

Nakon što je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, tadašnji predsjednik SAD-a Bill Cliton imenovao je Pardewa specijalnim predstavnikom SAD-a tokom vojne stabilizacije na Balkanu, piše Arkansas Online.

U toj ulozi, Pardew je pomogao da se obuče i opreme stabilizacijske snage u Bosni i Hercegovini. Nakon što se dokazao na Balkanu, novi predsjednik SAD-a George W. Bush imenovao je Pardewa za ambasadora SAD-a u Bugarskoj.

Svoju ulogu u NATO-u obnovio je 2005. godine i služio kao pomoćnik generalnog sekretara za operacije. Tu funkciju okončao je u augustu 2008. godine.

Nikada nisam ni mogao zamisliti da ću napustiti Arkansas 1966. godine i otići sa svojom ženom u svijet. Nisam ni mogao zamisliti da će se moj život u tom pravcu razvijati”, izjavio je Pardew.

Tokom godina, pažljivo je bilježio sve svoje diplomatske aktivnosti, uključujući i kontakte sa šefovima država ali i ratnim zločincima. Sada je Pardew (73) napisao knjigu u kojoj navodi napore SAD-a i njenih saveznika da okončaju agresiju Srbije na druge susjede u regionu.

Knjiga pod nazivom Peacemakers: American Leadership and the End of Genocide in the Balkans (Mirotvorci: Američko vodstvo i kraj genocida na Balkanu) bit će promovirana u petak na Univerzitetu Press u Kentuckyju.

Pardew napominje da Mirotvorci označavaju vrijeme kada su SAD bile sposobne izgraditi snažne međunarodne koalicije da bi ostvarile važne ciljeve u svijetu. Možda i najjača koalicija bila je baš u Bosni i Hercegovini. Oko 100.000 građana BiH ubijeno je između 1992. i 1995. godine, od čega su najmanje dvije trećine Bošnjaci.

"Srbija je koristila eufemizam ‘etničko čišćenje’ da bi opisala svoju genocidnu kampanju", ocijenio je Pardew.

Posljednično, nekoliko srpskih lidera osuđeno je za zločine protiv čovječnosti.

Krvoproliće na Balkanu zaustavilo se tek kada je NATO vojno intervenisao, bombardirajući srpske vojne položaje i kada su Srbi prihvatili da prekinu opsadu Sarajeva. Grad se otvorio kao i Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Kao predstavnik američkog ministarstva odbrane, Pardew je tijesno sarađivao sa Richardom Holbrookeom koji je predvodio diplomatiju.

"Srpska agresija nastavila se na Kosovu, zbog čega je posljedično došlo do stvaranja nove suverene i nezavisne države. Oba napora pomogla su spašavanju ljudskih života i donijela su stabilnost u regionu”, napomenuo je Pardew.

Prema njegovoj ocjeni, angažman SAD-a na Balkanu bio je jedan od najvećih uspjeha vanjske politike SAD-a.

“Takva politika zaustavila je najveći konflikt u Europi od završetska Drugog svjetskog rata. Zaustavila je genocid i podigla je utjecaj Amerike na međunarodnom planu”, napomenuo je Pardew.

“Takav tip koalicije nemoguće je vidjeti dok je Donald Trump predsjednik”, zaključio je Pardew.

Smatra da je "Trump katastrofa za SAD".

"Njegov odnos s Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom je užasan. Ove zemlje ne znaju kako da reagiraju na Trumpovo ponašanje. Vanjska politika ne može se voditi putem Twittera. To je ponižavajuće za državu. Mislim da postajemo sve više izolirani. Naše vladanje svijetom sve više slabi. Šokiran sam u kojem smjeru američka vanjska i sigurnosna politika danas ide", izjavio je Pardew.

SAD trebaju sarađivati sa svojim saveznicima, posebno jer su finansije istanjene kao i vojska.

"Ljudi koji vole unilateralizam nisu svjesni troškova vojnog angažmana niti opasnosti koji proizilaze iz toga. Ne znaju matematiku niti su pogledali veličinu Američke armije. Ratove je lako započeti ali ih je teško kontrolirati", dodaje Pardew.

Pardew je diplomirao na žurnalistici na državnom Univerzitetu Arkansas.

Prenosio je važne poruke liderima u bivšoj Jugoslaviji i to mu je omogućilo da dobije pobližu sliku svih ključnih igrača, uključujući i Slobodana Miloševića, osumnjičenog za ratne zločine, koji je umro 2006. godine u Holandiji prije nego mu je presuđeno.

Pardew opisuje Miloševića kao velikog alkoholičara i čovjeka koji se borio sa ovisnošću o cigaretama, ali i kao čovjeka koji je bio nemilosrdan.

"On je bio čovjek s toliko krvi na svojim rukama. On je bio genocidni bandit. Nemam drugo mišljenje o njemu", ocijenio je Pardew.

Dodaje da mnogim Amerikancima nije poznat Balkan, iako oni kupuju nekretnine po Europi.

"Velike sile koje su utjecale na zapadnu civilizaciju, jedna po jedna smjenjivale su se na Balkanu. Aleksandar Veliki, Grci, Rimljani, Bizantija, Osmansko carstvo, Austro-Ugarska, Nacisti, Sovjetski Savez, dolazili su na Balkan”, podsjeća Pardew i dodaje da su svi oni ostavili svoje tragove tu.

Sada kada nema komunizma, lakše je putovati Balkanom i razgledati ljepote.

Region je, prema njegovoj ocjeni, danas bolji nego prije 20 godina i da je dobar prema Amerikancima

"Mislim da bi mnoge zemlje Balkana željele vidjeti više američkog angažmana kako bi riješile svoje unutrašnje probleme”, zaključio je Pardew.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije