Izvori tvrde: Novinara su iskasapili na stolu u saudijskom konzulatu u Turskoj

Radiosarajevo.ba
Izvori tvrde: Novinara su iskasapili na stolu u saudijskom konzulatu u Turskoj
Foto: Twitter / Kashoggi Jamal

Saudijski novinar Jamal Khashoggi iskasapljen je dok je bio živ, tokom jezive sedmominutne egzekucije koja se dogodila u Saudijskom konzulatu u Istanbulu, tvrdi izvor blizak istrazi u Truskoj.

Izvor koji tvrdi da je čuo audio snimak mučenja i ubistva, koji su navodno zabilježeni na Apple satu novinara, navodi kako su Khashoggija odvukli iz kancelarije konzula na stol u susjednoj sobi, gdje su mu hirurški odstranjivali dijelove tijela, pišu britanski mediji.

Na snimku se čuju vrisci ubijenog novinara, prije nego što mu je data nepoznata droga i onda je utihnuo.

"Nije tu bilo namjere da ga ispitaju. Došli su da ga ubiju", tvrdi ovaj izvor, koji kaže da su njegove jauke čuli i oni koji su bili na prizemlju. 

Ovo prati natpise turskih novina koji tvrde da je tamošnja policija pronašla određene dokaze da je novinar ubijen u Konzulatu, a treba kazati i kako je saudijski konzul Mohammad al-Otaibi iznenada napustio Tursku. 

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump kaže kako je razgovarao sa saudijskim princom Mohammedom bin Salmanom, koji kategorično odbacuje umiješanost Saudijske Arabije u navodno ubistvo Khashoggija. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručuje kako se nada da će doći do prihvatljivog odgovora o sudbini novinara.

Prethodno su se u svjetskim medijima mogle vidjeti naznake da je Saudijska Arabija spremna priznati da je Khashoggi, 59-godišnji novinar Washington Posta, ubijen unutar konzulata u Istanbulu - ali da je riječ bila o nesreći. CNN izvještava da Vlada Saudijske Arabije priprema izvještaj u kojem će se kazati kako je novinar trebao biti odveden u kraljevstvo, ali da je umro u konzulatu tokom ispitivanja. 

Saudijske vlasti vjerovatno će ustvrditi kako se ubistvo dogodilo bez odobrenja vlade, te da će tim od 15 ubica biti kažnjen. Prethodno su britanski obavještajci za Reuters otkrili kako vjeruju da su pokušali drogirati novinara, no da je preminuo od predoziranja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije