Izraelska vojska zaplijenila brod sa humanitarnom pomoći

AA
Izraelska vojska zaplijenila brod sa humanitarnom pomoći
PrtScr / Ilustracija
Izraelske pomorske snage tokom noći zaplijenila je brod s humanitarnom pomoći na granici s blokiranim Pojasom Gaze, saopštili su iz vojske Izraela u subotu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju vojska navodi da je brod plovio iz Evrope za Pojas Gaze s namjerom da probije pomorsku blokadu koja je postavljena na ulazu u Pojas Gaze. Brod, koji je prevozio humanitarnu pomoć, sproveden je u luku Ashdod.

Prošle sedmice izraelske snage presrele su humanitarni brod koji se približavao obali Pojasa Gaze, koji je bio dio flotile od dva broda koju je organizovala “Koalicija slobodna flotila“ s namjerom da probije 11 godina dugu blokadu Pojasa Gaze.

Prema Uredu Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnim poslovima (UNOCHA) do kraja 2016. godine gotovo dva miliona stanovnika Pojasa Gaze zavisilo je od međunarodne pomoći kako bi preživjeli, dok gotovo polovina porodica nije imala pristup zalihama hrane.

Već osam godina “Koalicija slobodna flotila“ pokreće kampanju za probijanje izraelske blokade, koja je uništila ekonomiju Pojasa Gaze i uskratila stanovništvu pristup mnogim osnovnim namirnicama.

Izraelski komandosi 31. maja 2010. godine ubili su devet turskih aktivista u konvoju brodova Mavi Marmara u međunarodnim vodama. Konvoj je bio dio “Koalicije slobodna flotila“ i putovao je ka Pojasu Gaze da isporuči humanitarnu pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije