Izraelci ubili dvojicu Palestinaca i ranili njih 55

Radiosarajevo.ba, Fena
Izraelci ubili dvojicu Palestinaca i ranili njih 55
FOTO: AA / Mirni protesti „Marš za veliki povratak“

Izraelske snage ubile su danas dvojicu i ranile 55 Palestinaca, koji su učestvovali na protestima u pojasu Gaze, duž granice s Izraelom, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi, dvojica Palestinaca starosti 29 i 18 godina poginula su kada su Izraelci otvorili vatru na njih na dvije lokacije u centralnoj Gazi.

Izraelska vojska saopćila je da su se njene snage suočile s oko 9.500 demonstranata, od kojih su neki bacali kamenice i zapaljene gume na njih, prenosi agencija Reuters.

Glasnogovornik vojske rekao je da je izraelska vojska odgovorila "sredstvima za razbijanje nemira" i pucala u skladu sa standardnim operativnim procedurama.

Medicinski zvaničnici u Gazi navode da je od početka palestinskih protesta 30. marta prošle godine ubijeno oko 200 ljudi, kao i još 60 Palestinaca u drugim incidentima u istom periodu.

Ranije danas Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudilo je izraelsku "očiglednu namjernu upotrebu nezakonitog smrtonosnog oružja i druge prekomjerne sile" protiv civilnih demonstranata u Gazi, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Vijeće, sa sjedištem u Ženevi, usvojilo je rezoluciju o odgovornosti koju je podnio Pakistan u ime Organizacije islamske saradnje - OIC.

Tokom glasanja 23 države su glasale u korist rezolucije, a osam je bilo protiv, uz 15 suzdržanih i jednog odsutnog delegata.

Rezolucija je utemeljena na izvještaju UN-ovog istražnog tima, koji je saopćio kako je moguće da su izraelske snage počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ubivši 189 Palestinaca i ranivši više od 6.100 na protestima koji su održavani svake sedmice u prošloj godini.

"Napadanje civila ozbiljan je prekršaj, koji se ne bi trebao zanemarivati" izjavio je palestinski ambasador Ibrahim Khraisi, pozivajući se na nalaze izvještaja.

Među ubijenima je 35 palestinske djece, dvoje novinara i medicinski radnici, kazao je on, kako prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije