Izrael je prva zemlja koja je koristila američki F-35 avion u borbi

Radiosarajevo.ba
Izrael je prva zemlja koja je koristila američki F-35 avion u borbi

Izrael je prva zemlja koja je koristila američki borbeni avion pete generacije F-35 u borbi, izjavio je šef izraelske vojne avijacije u utorak, a izjavu je prenio zvanični Twitter kanal Izraelske vojske IDF.


Lokalni mediji dalje su citirali general-majora Amikama Norkina koji je kazao: “Letimo sa F-35 avionom širom Bliskog Istoka i već smo s njim dva puta napali mete na dva različita fronta”.

Kako prenosi Reuters, Norkin je također prikazao sliku izraelskog F-35 aviona koji je preletio Bejrut.

Borbeni avion pete generacije F-35, koji koristi Stealth tehnologiju, izradila je korporacija Lockheed Martin. Ovaj avion poznat je i kao Joint Strike Fighter, dok se u Izraelu na Hebrejskom jeziku zove “Adir” (moćni).

Izrael je prva država koja osim SAD-a posjeduje F-35. U decembru 2016. godine primili su prva dva od ukupno 50 dogovorenih aviona. Prema pisanju izraelskih medija, najmanje devet ovakvih aviona Izrael već posjeduje.

Cijena jednog aviona iznosi oko 123 miliona dolara.

Izrael kaže da je ovaj avion korišten u napadima na Siriju, odnosno na položaje za koje se sumnjalo da Iran tu dostavlja oružje Hezbollahu.

Navodno je avion korišten i u napadima na egipatskom Sinaju protiv islamskih militanata i trgovaca oružjem u Sudanu koji su snabdjevali Hamas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije