Izrael će otvoriti kompleks Al Akse uz video nadzor i metal detektore

Anadolija
Izrael će otvoriti kompleks Al Akse uz video nadzor i metal detektore
Vlasti Izraela jutros su odobrile otvaranje kompleksa Al Akse koji je u protekla dva dana bio pod blokadom izraelskih snaga.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu kasno sinoć je otputovao u posjetu Parizu, a tom prilikom je kazao da je naredio da se kompleks Al Akse otvori, ali da se uvede dodatna sigurnosna mjera u vidu kontrola na ulazima u kompleks pomoću metalnih detektora.

“Instalirat ćemo i kamere kako bi video nadzorom kontrolirali sve što se događa u kompleksu. Odlučio sam da u nedjelju otvorimo kompleks za posjete, ali uz pojačane mjere sigurnosti“, kazao je Netanyahu.

Izraelske snage su u petak blokirale Al Aksu i zabranile ulazak muslimanima u taj sveti kompleks. Prvi put su Palestinci džumu-namaz klanjali van kompleksa Al Akse još od 1967. godine kada je Izrael okupirao Jerusalem.

Glasnogovornik Al Aksa vakufa Firas Dibs je jutros saopćio da su izraelski službenici općine Jerusalem došli u kompleks Al Aksa da ga očiste prije otvaranja njegovih vrata za posjetioce.

Portparol izraelske policije Micky Rosenfeld je saopćio da će kompleks Al Akse danas poslijepodne biti otvoren za sve posjetioce.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije