Izgorjela trećina divljeg australskog otoka: Uginulo 25.000 koala

Radiosarajevo.ba
Izgorjela trećina divljeg australskog otoka: Uginulo 25.000 koala
Foto: Screenshot / Izgorjela trećina australskog Otoka klokana

Satelitske snimke NASA-e prikazuju kako je u razornim požarima izgorjela trećina australskog Otoka klokana (eng. Kangaroo Island), poznatog utočišta za rijetke i ugrožene životinjske vrste.

Satelit Terra jučer je snimio stanje na ovome otoku te se na fotografiji jasno vidi koliko je opustošen. Smeđi dijelovi prikazuju uništeno područje, a crveni aktivne požare.

Izgorjela trećina australskog Otoka klokana - undefined

Foto: Screenshot: Izgorjela trećina australskog Otoka klokana

NASA procjenjuje da su požari progutali 155.000 hektara, nazvavši ovakvo razaranje „ekološkom tragedijom“.

Otok klokana smješten je pored južne obale Australije, a poznat je po svojoj netaknutoj divljini. Na njemu se nalaze zaštićeni prirodni rezervati prepuni domaćih divljih životinja, poput morskih lavova, koala i raznolikih vrsta ptica.

Na Otoku prebiva i ugrožena vrsta sminthopsis aitkeni, maleni tobolčar koji živi samo na ovome otoku, i crni kakadu, koji se u posljednja dva desetljeća vratio s ruba izumiranja, piše CNN.

Ekolozi procjenjuju da je u požarima na Otoku klokana do sada uginulo oko 25.000 koala. Otok se smatrao sigurnim utočištem za koale jer tamošnja populacija nije bolovala od klamidije - bolesti koja može izazvati sljepoću, neplodnost i smrt, a koja prevladava među koalama na kopnu.

Razorni požari već mjesecima haraju Australijom, uništavajući kuće, ali i cijele gradove. Širom zemlje izgorjelo je više od 7,3 miliona hektara zemlje; grmlje, šume i nacionalni parkovi.

Prema izvještaju ekologa Christophera Dickmana sa Univerziteta Sydney, gotovo pola milijarde životinja u državi Novi Južni Wales pogođeno je požarima, a na milione je uginulo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije